Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Geisha – niezwykle ciekawy gatunek kawy, o równie ciekawej historii.

Domem Geishy jest oczywiście Panama, aczkolwiek plantacje innych krajów również zajmują się uprawą tego gatunku.

80.jpg

Kawa ziarnista Geisha

Popularność tego gatunku zaczęła znacznie wzrastać kilka lat temu, szczególnie dzięki działaniom baristów i kawiarni, które posiadały Geishę w dripie. Media społecznościowe, rozgłos to jedno, ale niesamowity aromat i bogaty smak to prawdziwe powody, dla których odmiana ta odniosła sukces mimo wielu przeciwności.

Ale zacznijmy od początku. W latach 60-tych ubiegłego wieku pierwszy raz w Panamie wykorzystuje się Geishę. Roślina wykazuje się odpornością na najczęstszą chorobę dotykającą kawowce, jednak w filiżance daje mizerny efekt, jak również plony okazują się niezbyt wydajne. Dalsze losy tej odmiany kawy to jedynie uzupełnienie średnio rotujących mieszanek.

Dopiero w roku 2004 podczas Panamskiego konkursu zrzeszającego najlepszych farmerów tego regionu, jedna plantacja pokazuje botaniczną odmianę Geishy, która całą konkurencję zostawiła daleko w tyle zachwycając wszystkich jurorów kompleksowością, strukturą, czystością i oczywiście smakiem. W efekcie wyceniono owe ziarna na rekordową kwotę, a popularność i świadomość jakości Geishy od tej pory już tylko rośnie.

Najlepsza kawa ziarnista na świecie?

Jak doszło do tego, że zwykła kawa stała się jedną z najbardziej cenionych na kawowym rynku? Właśnie ta palarnia, która wygrała konkurs odkryła, jakie są idealne warunki i wymogi do owocnej uprawy Geishy. Aby osiągnąć maksimum tego, co jest w stanie zaoferować trzeba zapewnić jej przede wszystkim wysokie środowisko upraw, czyli minimum 1500 metrów nad poziomem morza. Następnie należy chronić roślinę przed grzybami CBD i szkodliwymi mikroorganizmami, a także uzbroić się w cierpliwość z uwagi na wydłużony okres owocowania. W przypadku innych gatunków czas ten wynosi około 3 lata od zasadzenia, zaś Geisha najwcześniej owocuje po 4 – 5, a w większości przypadków trwa to do 8 lat. Zwrot inwestycji następuje zatem o wiele później i w postaci znacznie mniejszej ilości plonów niż w innych typach ziaren.

kawa do ekspresu ciśnieniowego

Domem Geishy jest oczywiście Panama, aczkolwiek plantacje innych krajów również zajmują się uprawą tego gatunku. Jednak wysokość upraw, rodzaj gleby i idealne warunki klimatyczne nadają panamskiej Geishy wyjątkowy profil smakowy trudny do odtworzenia w innych zakątkach świata. Dzikość aromatu i głębia smaku idealnie eksponują się przy zastosowaniu różnych metod alternatywnych, jednak nie powinno się zakłócać jej blasku mlekiem i innymi dodatkami. W czystej postaci jest odzwierciedleniem idealnych warunków, w których dojrzewała kilka lat przed trafieniem do filiżanki.

Na deser mamy dla Was krótki filmik dobrze opisujący cały fenomen tych wyjątkowych ziaren kawy. Miłego oglądania:)