Geisha – niezwykle ciekawy gatunek kawy, o równie ciekawej historii.
80.jpg

Kawa ziarnista Geisha

Popularność tego gatunku zaczęła znacznie wzrastać kilka lat temu, szczególnie dzięki działaniom baristów i kawiarni, które posiadały Geishę w dripie. Media społecznościowe, rozgłos to jedno, ale niesamowity aromat i bogaty smak to prawdziwe powody, dla których odmiana ta odniosła sukces mimo wielu przeciwności.

Ale zacznijmy od początku. W latach 60-tych ubiegłego wieku pierwszy raz w Panamie wykorzystuje się Geishę. Roślina wykazuje się odpornością na najczęstszą chorobę dotykającą kawowce, jednak w filiżance daje mizerny efekt, jak również plony okazują się niezbyt wydajne. Dalsze losy tej odmiany kawy to jedynie uzupełnienie średnio rotujących mieszanek.

Dopiero w roku 2004 podczas Panamskiego konkursu zrzeszającego najlepszych farmerów tego regionu, jedna plantacja pokazuje botaniczną odmianę Geishy, która całą konkurencję zostawiła daleko w tyle zachwycając wszystkich jurorów kompleksowością, strukturą, czystością i oczywiście smakiem. W efekcie wyceniono owe ziarna na rekordową kwotę, a popularność i świadomość jakości Geishy od tej pory już tylko rośnie.

Najlepsza kawa ziarnista na świecie?

Jak doszło do tego, że zwykła kawa stała się jedną z najbardziej cenionych na kawowym rynku? Właśnie ta palarnia, która wygrała konkurs odkryła, jakie są idealne warunki i wymogi do owocnej uprawy Geishy. Aby osiągnąć maksimum tego, co jest w stanie zaoferować trzeba zapewnić jej przede wszystkim wysokie środowisko upraw, czyli minimum 1500 metrów nad poziomem morza. Następnie należy chronić roślinę przed grzybami CBD i szkodliwymi mikroorganizmami, a także uzbroić się w cierpliwość z uwagi na wydłużony okres owocowania. W przypadku innych gatunków czas ten wynosi około 3 lata od zasadzenia, zaś Geisha najwcześniej owocuje po 4 – 5, a w większości przypadków trwa to do 8 lat. Zwrot inwestycji następuje zatem o wiele później i w postaci znacznie mniejszej ilości plonów niż w innych typach ziaren.

kawa do ekspresu ciśnieniowego

Domem Geishy jest oczywiście Panama, aczkolwiek plantacje innych krajów również zajmują się uprawą tego gatunku. Jednak wysokość upraw, rodzaj gleby i idealne warunki klimatyczne nadają panamskiej Geishy wyjątkowy profil smakowy trudny do odtworzenia w innych zakątkach świata. Dzikość aromatu i głębia smaku idealnie eksponują się przy zastosowaniu różnych metod alternatywnych, jednak nie powinno się zakłócać jej blasku mlekiem i innymi dodatkami. W czystej postaci jest odzwierciedleniem idealnych warunków, w których dojrzewała kilka lat przed trafieniem do filiżanki.

Na deser mamy dla Was krótki filmik dobrze opisujący cały fenomen tych wyjątkowych ziaren kawy. Miłego oglądania:)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Zapisz się na nasz newsletter

Sklep internetowy Shoper.pl