Kawa robusta

Kawa robusta - czym różni się od arabiki?

Nie uciekniemy od porównań dwóch najbardziej popularnych rodzajów kaw na świecie. Kawa robusta w dużej mierze charakteryzuje się znacznie bardziej intensywnym smakiem. Ma to związek z wieloma czynnikami. Przede wszystkim to właśnie w jej ziarnach znajdziemy nieco inne składniki. Na czele należy wyróżnić kwas chlorogenowy oraz przede wszystkim wyższą zawartość kofeiny, która może przekroczyć nawet 2,5% w jednym ziarnie. Jak już pewnie się domyślasz, właśnie z tego powodu kawa robusta charakteryzuje się zdecydowanie bardziej intensywnym smakiem. Warto również wspomnieć, że jej spożycie pozwala chronić nas przez pasożytami oraz szkodliwymi drobnoustrojami.

W jakich warunkach dojrzewają kawy robusta?

Każde ziarna kawowca delikatnie różnią się pod kątem miejsca uprawy oraz panujących tam warunków. Kawy robusta posiadają bardzo wysokie wymagania pod kątem klimatu. Wywodzą się z Afryki Subsaharyjskiej, czyli naprawdę trudnego regionu dla rozwoju większości roślin. Na szczęście dla rozwoju kawy robusta takie warunki są idealne. Dojrzewają one znacznie niżej niż ziarna arabiki - według szacunków wysokość upraw nad poziomem morza nie powinna przekroczyć 800 metrów. Oczywiście kluczowym aspektem jest temperatura, która powinna oscylować w granicach 23-35 stopni Celsjusza. Nie znajdziemy dużo miejsc na świecie odpowiadających tym wymaganiom, dlatego uprawia się ją w Wietnamie, Indonezji, Indiach oraz Brazylii.

Kawa robusta - elementy charakterystyczne

Coraz częściej na rynku znajdziemy mieszanki różnych ziaren, które w pewnym sensie stanowią balans pomiędzy jednym smakiem, a drugim. Kawa robusta bez żadnych domieszek stanowi idealny napój dla wszystkich tradycjonalistów, którzy nie przepadają za mlekiem, cukrem czy innymi dodatkami łagodzącymi smak. Przede wszystkim chcą oni cieszyć się solidnym zastrzykiem energii, za którym idzie właśnie taka kawa. Robusta znakomicie nadaje się rzecz jasna do espresso czy doppio.

Kawa robusta - idealny pomysł na prezent

Oczywiście wśród nas znajdziemy doświadczonych kawoszy, którzy uwielbiają wręcz bardzo dużą dawkę kofeiny. Takie doznania zapewnia kawa robusta. Znakomicie sprawdzi się ona także w klasycznej, czarnej odmianie kawy ziarnistej. Jej smak w dużej mierze zależy od sposobu obróbki, palenia oraz parzenia. Niemniej jednak kawa robusta dostępna w naszych sklepach przechodzi skrupulatne kontrole jakości, abyście mogli cieszyć się jej smakiem oraz codzienną dawką kofeiny każdego dnia.

Zapraszamy również do zapoznania się z ofertą naszych kaw ziarnistych robusta.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Zapisz się na nasz newsletter

Sklep internetowy Shoper.pl