Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Kawa ziarnista KENYA AA 100% Arabica

Oznaczenie kawy ziarnistej Kenia AA określa najwyższą dostępną jakość ziarna. Jest gwarancją tego, że wielkość, kształt i gęstość ziarna należy do najlepszych na świecie, zaś każde z nich tworzy niepowtarzalną dawkę aromatu i smaku. Kawa z absolutnej światowej czołówki, którą polecamy koneserom i smakoszom kawy.

Przejdź do pełnego opisu
Certyfikat polska firma polski produkt
Dostawa od 11,00 zł - Paczka w ORLEN

Czas wysyłki: 1 dzień roboczy (zamów do 12:00 z wysyłką tego samego dnia)
Cena 45,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz 250g 500g 2x500g
szt.
Dostępność:
średnia ilość

Opis

KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO EKSPRESU, KAWIARKI I PRZELEWU:

KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO EKSPRESU, KAWIARKI I PRZELEWU

 

Profil smakowy:

  • Intensywna i wyważona
  • wytrawny
  • owocowy
  • winny

Profil palenia 

Kwasowość

Metoda obróbki - washed

Kawa ziarnista KENIA AA 100% ArabicaCertyfikat nagroda konsumenta 2023

Położona we wschodniej Afryce nad Oceanem Indyjskim Kenia uznawana jest za jednego z liderów dostarczających najlepsze jakościowo kawy afrykańskie.

Historia uprawy kawy na terenie Kenii jest dość krótka, bo za jej początek uznaje się dopiero przełom XIX i XX wieku.

Kawa rośnie tu na małych, rodzinnych plantacjach, których aktualnie jest ponad 700 000. Rocznie z Kenii eksportowane jest nawet do miliona worków kawy.

kobieta pijąca kawę w kubku

Oznaczenie kawy ziarnistej Kenya "AA" oznacza najlepszą kawę w ziarnach. Jest gwarancją tego, że wielkość, kształt i gęstość ziarna należy do najlepszych na świecie, zaś każde z nich tworzy niepowtarzalną dawkę aromatu i smaku.

W Kenii arabika uprawiana jest na wysokości ok 1700 - 1800 m n.p.m. Do głównych kawowych rejonów należą płaskowyże położone w okolicach najwyższych gór Mount Kenya: Aberdare Range, Kisji, Bungoma, Nakuru, Nyanza i Kericho.

Sekret smaku kenijskiej arabiki tkwi w wyjątkowych warunkach przyrodniczych, oddziałujących na rozwój kawowców. Dzięki bardzo żyznej, kwaśnej glebie, odpowiedniemu nasłonecznieniu, optymalnej wysokości i sezonowo występującym opadom Kenia ma doskonałe tło do uprawy kawy.

ziarno kawy

Kenijskie ziarna cechują się znakomitym aromatem i smakiem. Uprawa na dużych wysokościach powoduje, że kawowce rosną na nich wolniej, niż na terenach nizinnych, co w efekcie zapewnia więcej czasu na dojrzewanie ziaren.

Zbiory ziaren odbywają się dwa razy do roku. Główny zbiór przypada na okres od listopada do grudnia. Dodatkowo owoce mogą być zbierane także od marca do lipca. Prowadzony wybiórczo ręczny zbiór tylko zupełnie dojrzałych ziaren kawy powoduje, że jest to ziarno najwyższego gatunku. Po obróbce przeprowadzanej metodą na mokro, dokonuje się kolejnej starannej selekcji. Następnie ziarna są suszone na odpowiednio przygotowanych stelażach w upalnym afrykańskim słońcu, które wydobywa z tych ziaren wszystko co najlepsze.

Arabica Kenia AA to gwarancja bogatego smaku, przepełnionego mocnymi, soczystymi afrykańskimi akcentami. Mocna, wytrawna o owocowym bardzo przyjemnym posmaku. Bogaty bukiet, wysoka kwasowość, doskonale zharmonizowana, bardzo orzeźwiająca i pobudzająca - właśnie taka jest kenijska kawa.

Rozbudowany profil smakowy oferuje wyjątkową mieszankę, która czyni napój prawdziwie oryginalnym i szlachetnym.

Z ziaren najlepszego rodzaju można wyciągnąć niesamowicie intensywny smak i odnaleźć w nim pobudzające tony trawy cytrynowej i owoców cytrusowych połączone z nutami kwiatów, jagód, porzeczek czy jeżyn. Wykwintny charakter kenijskiej arabice nadaje winny posmak. Cała kompozycja dopełniona jest fantastycznym aromatem świeżego, szlachetnego jaśminu co tworzy mieszankę, której nie można się oprzeć.

jak zaparzyć tą kawę?

Kawa z absolutnej światowej czołówki, która potrafi zaspokoić najbardziej wyszukane gusta. Polecamy ją koneserom i smakoszom kawy.

Idealnie nadaje się jako kawa czarna oraz kawa z mlekiem.

Polecane produkty

    Opinie

    Liczba ocen: 6
    Oceń i opisz

    Beata

    Jestem pod wrazeniem po pierwszej degustacji. Bardzo dobra kawa. Polecam

    Zbigniew

    bardzo smaczna mysle ze sa jeszcze smaczniejsze

    anonim

    Spora owocowość idzie tu w parze z wysoką kwaśnością, która dodaje tej kawie charakteru.

    Jerzy

    rewelacyjna, nic dodać nic ująć :)

    Edyta

    Kenya AA, kawa z charakterem, wyrazisty smak, ja piję tą kawę z rana na przebudzenie, polecam.

    Jacek

    Brzmi jak Klub AA. Niestety od Kenii nie uciekniemy. Po pierwszym łyku,nie ostawimy tej kawy.