Kawa ziarnista RWANDA 100% Arabica
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO EKSPRESU, KAWIARKI I PRZELEWU:
Profil smakowy:
- wytrawny
- cytrusy
- karmel
- ziele angielskie
Profil palenia -
Kwasowość –
Metoda obróbki - na mokro
Położona w sercu Afryki Rwanda, nie bez powodu jest nazywana krainą tysiąca wzgórz. To właśnie wyżyny, które tworzą malowniczy krajobraz, pełnią również praktyczną funkcję i tworzą idealne warunki do uprawy Arabiki. Dominują w tym regionie małe plantacje o powierzchniach zaledwie pół hektara. Jednak kawowce idealnie wtapiające się w wyżyny Rwandy na wysokościach 1200-1800 m n.p.m. znakomicie odnajdują się w panującym podrównikowym klimacie. Wulkaniczne gleby, duże wysokości, odpowiednia ilość opadów i umiarkowana temperatura to cechy regionu Rulindo, gdzie w idealnych warunkach dojrzewają ziarna naszej Arabiki Rwanda.
Obecnie w Rwandzie istnieje Narodowa Strategia Kawowa, która ma pomóc w rozwoju przemysłu kawowego. Ta agresywna strategia ekonomiczna koncentruje się na uprawie wysokiej jakości ziaren, a zatem wybieraniu najlepszych jakie znamy. Jej smak jest nie do podrobienia. Kawę najczęściej uprawia się na wysokościach 1200-1800 m n.p.m., a kawę zieloną zbiera się od marca do lipca. Następnie ziarna są przetwarzane głównie na mokro. Powszechne w regionie Rwandy jest dwukrotne mycie.
Jeśli spojrzysz na produkcję kawy w Rwandzie oczami kompletnego laika, prawdopodobnie nie będziesz pod wrażeniem. Kraj ten produkuje „zaledwie” 15 tys. ton ziaren rocznie. Kiedy skosztujesz tej pierwszorzędnej Arabiki, w której mieszają się nuty syropu klonowego i karmelu, ulegniesz jej urokowi. Niezależnie od tego, jaki rodzaj kawy preferujesz, ta Arabika nie może się nie udać.
Równowaga i balans to drugie imiona tych ziaren. Napar wypełniony słodyczą i pikanterią przypraw jest wzbogacony nutą delikatności kwiatów. Wyczuwalne są również liczne nuty cytrusów, odrobina karmelu, a nawet taki akcent jak ziele angielskie. Napar urzeka swoją delikatnością i energią jednocześnie.
Kawa Rwanda to wysokiej jakości Arabica o niezwykle mocnym, pełnym aromacie. Najlepszy smak i aromat wyróżnia się podczas przygotowywania espresso, ale oczywiście możesz również użyć ziaren do przygotowania kawy filtrowanej. W tej kawie znajdziesz sporą dawkę kofeiny, która przyjemnie nastroi Cię na cały dzień.
Opinie, z których została wyliczona średnia, są wystawione przez zweryfikowanych klientów, którzy dokonali zakupu w sklepie.