Kawa ziarnista TANZANIA AA 100% Arabica
Opis
KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO:
KAWĘ WYPALAMY ZAWSZE W DNIU WYSYŁKI !!!
Profil smakowy:
zrównoważona i pełna smaku
cytrusy
czekolada
Profil palenia – średnie
Kwasowość – średnia
Metoda obróbki - na mokro
Kawa Tanzania od wielu lat cieszy się coraz większą popularnością. Kto kocha przyjemnie pikantną kawę w połączeniu z nutami dojrzałych jagód, nie może ominąć naszej kawy ziarnistej TANZANIA AA 100% Arabica.
Afryka odgrywa coraz większą rolę w światowej produkcji kawy. Jej rynek stanowi w niektórych krajach afrykańskich, takich jak Etiopia, Uganda i Wybrzeże Kości Słoniowej, jedno z głównych źródeł przychodów.
Podążając za niemieckimi, a następnie brytyjskimi rządami kolonialnymi, tanzański przemysł kawowy przeszedł wiele zmian i dostosowań w celu stworzenia możliwie dochodowej i wysokiej jakości kawy. Kawa jest centralną częścią kultury i gospodarki Tanzanii od XVI w. Pośród osób zatrudnionych w przemyśle kawowym, drobni rolnicy, produkują ponad 90% kawy uprawianej rocznie w Tanzanii. Drobni rolnicy uprawiają działki o powierzchni zwykle od 0,5 do 3 ha. Pozostałe 10% całkowitej produkcji jest uprawiane przez większe majątki, które są zlokalizowane głównie w regionach Arusha, Kilimandżaro i Mbeya. Okres zbiorów w Tanzanii trwa zwykle od lipca do grudnia. Owoce kawy są zbierane ręcznie. Rolnicy przetwarzają owoce we własnych gospodarstwach, dlatego poszczególne metody przetwarzania różnią się w zależności od gospodarstwa.
Kawy z Tanzanii są uwielbiane za zrównoważony i owocowy profil. Występujący w Tanzanii wilgotny i ciepły klimat, a także wielkopowierzchniowy płaskowyż, sprzyjają uprawom, jednak mimo to tamtejsi producenci stawiają głównie na jakość, nie ilość swoich wyrobów. Symbol AA w nazwie odnosi się do ponadprzeciętnej wielkości ziaren, co skutkuje pełnią smaku i aromatu przygotowanego napoju. Uprawy znajdują się na wysokości minimum 1400 m n.p.m., gdzie panują korzystne warunki do rozwoju wielu innych gatunków roślin, co sprawia, że Tanzania AA jest bogata nie tylko w owocowe nuty, ale również wyczujemy w niej posmak czekolady, wanilii i tytoniu.
Średnio mocny specjał kawowy o pełnym aromacie i lekko cytrusowej nucie. Tanzania AA ma mniej kwasowości niż średnia afrykańska i posiada szczególnie obfity bukiet smakowy. Intensywna z lekką owocową słodyczą przekonuje każdego konesera kawy. Ta kawowa specjalność rośnie w pobliżu Kilimandżaro na granicy z Kenią w regionach Moshi, Bukoba (nad Jeziorem Wiktorii) i Mbeya. Chociaż w regionie Moshi od dawna uprawia się wysokiej jakości Arabikę, kawa stała się ważnym produktem eksportowym Tanzanii dopiero w ostatnich latach, co wynika przede wszystkim z niepewnej sytuacji politycznej.
Doskonały klimat, wulkaniczna gleba i obfite opady deszczu zapewniają mocny smak Tanzanii. Średni profil palenia, wyraźnie, zaznaczona kwasowość i obfity bukiet z pewnością dogodzą każdemu amatorowi kawy w codziennych rytuałach. Ta kawa jest zbalansowana przyjemną słodyczą. Wyczujemy aromaty jagód, czekolady i cytrynowy finisz. Ciekawe kontrasty zlewają się w jedną całość. Żywa kwasowość sprawia, że jest to kawa typowo afrykańska.
Opinie, z których została wyliczona średnia, są wystawione przez zweryfikowanych klientów, którzy dokonali zakupu w sklepie.
Magdalena
Dobra kawa o delikatnym smaku, wyczuwalne nuty cytrusów, czekolady, niska kwasowość.Idealna do delektowania się w blasku zachodzącego słońca. Polecam :)