Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Kawa ziarnista YEMEN MATARI 100% Arabica

Kawa ziarnista Jemen Matari to czekoladowa słodycz, która przeplata się z nutami przypraw i wina. Kwasowość i odrobina pikantności idealnie podkreślają ten znakomity gatunek arabiki.

Przejdź do pełnego opisu
Certyfikat polska firma polski produkt
Dostawa od 11,00 zł - Paczka w ORLEN

Czas wysyłki: 1 dzień roboczy (zamów do 12:00 z wysyłką tego samego dnia)
Cena 57,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz 250g Brak 500g Brak 2x500g Brak 100g Brak
Wybierz Ziarnista
szt.
Dostępność:
brak towaru

Opis

KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO:

KAWĘ WYPALAMY ZAWSZE W DNIU WYSYŁKI !!!

 

Profil smakowy:

łagodna i pełna smaku

winogrona

czekolada

Profil palenia – średnie

Kwasowość – mocna

Metoda obróbki - na sucho

Kawa jemeńska jest jedną z najstarszych kaw na świecie. Jest wynikiem ponad 800-letniego doświadczenia w uprawie kawy. Mocca Matari ma swoje korzenie w Sayhee, głębokiej górskiej dolinie w rejonie kawowym Bani Matar. Niezwykły kawałek świata jakim jest Jemen, wbrew pozorom nie stanowi idealnych warunków do uprawy roślin, jednak mimo to znacząco wpłynął na popularność i wartość kawy. Jej niepowtarzalny charakter zawdzięcza się właśnie owym trudnym warunkom. Surowy klimat podzwrotnikowy, niedobór wody i niesprzyjające warunki glebowe, stworzyły ziarna o zupełnie innym charakterze.

Górskie regiony mają niewielki dostęp do wody, co często prowadzi do niskich plonów. Niektórzy rolnicy produkują tylko 1 kg jemeńskich ziaren zielonej kawy na jeden zbiór. To sprawia, że kawy z Jemenu są rzadsze i bardziej poszukiwane. Ten wymagający krajobraz oznacza również wyższe koszty produkcji, ponieważ produkcja kawy wymaga od jemeńskich rolników poruszania się po trudnym terenie i ręcznego zbierania wszystkich owoców kawowców. Rolnicy muszą zbierać rośliny bez użycia sztucznych pestycydów, lub nawozów i generalnie stosować naturalny proces suszenia, który jest bardziej pracochłonny i wymaga starannej i stałej uwagi.

W Jemenie kawa uprawiana jest w sposób naturalny i ekologiczny, a palona jest głównie na słońcu. Po zebraniu, wiśnie są tradycyjnie suszone w sposób rzemieślniczy. Ziarna są rozrzucane na dachach okolicznych domów z glinianymi ścianami. Wiśnie kawowe pochłaniają wilgoć z domów i nabierają ziemistej nuty. Ziarna są oddzielane od wiśni za pomocą tradycyjnych kamieni młyńskich, a następnie mieszane z tradycyjnymi przyprawami. Kawa jemeńska jest dostępna tylko w niewielkich ilościach. Jej cena jest wysoka, ponieważ kraj w 70% pokrywa pustynia. Tylko 3% Jemenu nadaje się do uprawy kawy, a gorący klimat i ograniczona dostępność wody, stanowi kolejny problem. W przeciwieństwie do kawowców rosnących w idealnych warunkach, jemeńskie krzewy toczą walkę o przetrwanie, przez co gromadzą wiele składników odżywczych, wpływających na bogaty profil smakowy. Plantacje położone na wysokości 1700 - 2000 m n.p.m. są niewielkie. Również same owoce i ziarna nie grzeszą rozmiarem, jednak wynagradza to intensywność woni i smaku. Filiżanka tego napoju ma niebiański aromat i gładkość w ustach.

Kawa ziarnista YEMEN MATARI ma bogate, aksamitne i zrównoważone body z winnymi tonami kojarzącymi się z posmakiem winogron i gorzkiej czekolady z lekką nutą runa leśnego. Ta aromatyczna, pachnąca kawa oferuje egzotyczne nuty czarnych winogron, które doskonale współgrają z jej przyjemną pikantnością. Kremowa filiżanka jest perfekcyjna dzięki długotrwałemu, czystemu wykończeniu cytrusową cierpkością.

Opinie

3.00
Liczba ocen: 2
Oceń i opisz

Den

Dobra kawa. Kwasowość jest mniej wyczuwalna niż w Panama Geisha (obie przyszły w jednym zamówieniu). Szybka dostawa. Polecam :)