Cascara - co to jest i czym się charakteryzuje?
86.jpg

 

Cascara – kiedyś skutek uboczny pozyskiwania kawy, dziś zastępca lemoniady. Podczas obróbki kawy na plantacjach powstają ziarna oraz to co je otacza, czyli susz z owoców kawowca, który od jakiegoś czasu zyskał drugie życie.

Z hiszpańskiego – skórka, nie bez powodu – gdyż cascara jest niczym innym jak skórką ziarenka kawy. Po zebraniu owoców z kawowców wytwarza się miąższ, który suszy się na słońcu i przypominając herbatę trafia do opakowań. Nie tylko wygląd, ale i sposób przygotowania jest taki jak w przypadku herbaty, zaś smak, który otrzymujemy po zaparzeniu jest mocno owocowy. Napój posiada niską zawartość kofeiny, przyjemną kwasowość i nuty suszonych śliwek, miodu i jabłek.

Tak jak kawa, herbata, tak cascara może być różnorodna, w zależności od regionu, gdzie jest pozyskiwana. W Etiopii pije się ten napój od wieków, dodają tam również imbiru i przypraw tworząc pyszny napój przypominający swego rodzaju grzaniec.

Cascara - jak parzyć

Aby poprawnie przygotować cascarę wystarczy zalać gorącą wodą odpowiednią ilość suszu (na przykład 24 gramy suszu na 1 litr wody) i pozostawić na 5 minut. Wersja lemoniadowa podobna jest do bardziej znanego Cold Brew – czyli kawy macerowanej na zimno. Warto spróbować tego sposobu w nadchodzące lato, wystarczy zalać susz i pozostawić na kilkanaście godzin w lodówce, a otrzymamy lekką, delikatnie owocową lemoniadę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Zapisz się na nasz newsletter

Sklep internetowy Shoper.pl