Kategorie
Kolekcja
Rodzaj kawy
Cena
-
od
do
Promocja
Kawa Jamaica Blue Mountain znajduje się na szczycie kawowej piramidy. To, co czyni kawę z Jamajki unikatową to jej mikroklimat i położenie. Położone we wschodniej części Jamajki Góry Błękitne charakteryzują się żyznymi glebami, obfitymi opadami i umiarkowanymi temperaturami. Arabica Jamaica Blue Mountain to jedna z najlepszych kaw „Single Origin” na świecie, którą przynajmniej raz w życiu każdy koneser kawy powinien spróbować.
Kawy z Jamajki
Kawy z Jamajki – wysoka jakość i ciekawy smak
Kawa z Jamajki zdecydowanie uchodzi za jedną z najlepszych na rynku. Zwłaszcza nasza kawa z Jamajki Blue Mountain znajduje się na szczycie kawowej piramidy. Specjalnie wyselekcjonowane nasiona sprawiają, że kawa jest aromatyczna, smakowita i wysokiej jakości. Na to, jak smakuje kawa pochodząca z Jamajki, ma wpływ kilka znaczących czynników. Między innymi sposób jej uprawy, ale i samo położenie plantacji. Bez wątpienia jest to kawa, po którą powinien sięgnąć każdy pasjonat.
Kawa z Jamajki – skąd dokładnie pochodzi i dlaczego jest taka dobra?
Kawa z Jamajki jest wyjątkowa za sprawą mikroklimatu, który panuje w tym kraju. Położenie samych plantacji sprawia, że mają one zapewnione wszystko to, co najlepsze. Góry Błękitne, które położone są we wschodniej części Jamajki, znane są przede wszystkim z bardzo żyznych gleb i sporych oraz intensywnych opadów deszczu. Do tego dochodzą umiarkowane temperatury i mamy doskonały przepis na plantację najwyższej jakości. Arabica Jamaica Blue Mountain to zdecydowanie jedna z najlepszych kaw „Single Origin”, z jakimi można spotkać się na świecie. W związku z tym jest to kawa, której powinien spróbować każdy miłośnik tego napoju. Doskonale sprawdzi się również na prezent na każdą okazję.
Jaki profil smakowy posiadają kawy z Jamajki?
Kawy z Jamajki dostępne w naszej ofercie mają bardzo zbilansowany profil smakowy, bogaty w interesujące nuty, które świetnie się ze sobą przeplatają. W tym rodzaju kawy wyczuwalne są przede wszystkim owoce, kwiaty, czekolada czy orzechy. Wszystko to sprawia, że jest to kawa wyrazista, a jednocześnie lekka. W jej przypadku zastosowane jest również średnie palenie, które wykonujemy zawsze bezpośrednio przed wysyłką, aby ziarna były świeże i pachnące. Kawę charakteryzuje także niska kwasowość, a cała obróbka z nią związana odbywa się na mokro.
Czym wyróżnia się kawa z Jamajki?
Jamajska arabika jest kawą zyskującą na popularności, przez to, że wcześniej uchodziła za jedną z trudniej dostępnych ze względu na to, że jej uprawa obejmuje tylko 1% wszystkich plantacji. Ciekawy jest także sposób, w jaki przechowywana jest kawa z Jamajki. Najprawdopodobniej jest to jedyna kawa na świecie, która pakowana jest w drewniane beczki, a nie w worki. Wszystkie owoce zbierane są dojrzałe i zawsze tylko ręcznie. Już w ten sposób na wczesnym etapie następuje odpowiednia selekcja. Jest to kawa, którą używać można do ekspresów ciśnieniowych. Jej smak jest jedyny w swoim rodzaju!