Arabica vs. Robusta
Istnieją dwa główne gatunki kawy ziarnistej wykorzystywane do komercyjnej produkcji i są to Arabica i Robusta.
Drzewa Arabicy produkują kawę najwyższej jakości i są najczęściej uprawiane (3/4 światowej produkcji kawy), natomiast ziarna Robusty są twardsze, zawierają od 40-50% więcej kofeiny i są stosowane w wielu kawach instant.
Arabice uprawia się na terenach górzystych na wysokości między 800, a 2000 m.n.p.m. Jest ona niezwykle odporna na warunki pogodowe. Dzięki temu jest uważana za odmianę bardziej aromatyczną, często charakteryzującą się orzeźwiającą kwasowością. Posiada szeroki wachlarz smakowy od nut czekoladowych, orzechowych, kwiatowych, po owocowe.
Drugi gatunek kawy, czyli Robusta rośnie między 200, a 900 m.n.p.m. Nie lubi zmian pogodowych i woli wyższą temperaturę od 24 do 30 stopni. Robusta jest bardziej odporna na choroby przez co jest łatwiejsza w uprawie. Posiada również prawie dwukrotnie więcej kofeiny niż Arabica od ok 2 do 2,5%. Jej ziarna zapewniają goryczkę, bardzo pożądaną przez niektórych koneserów kawy i dają napar o ostrym, gorzkawym smaku.
Poniżej mamy dla Was krótki film w którym zostały omówione różnice między arabiką i robustą.
Na rynku kawy wysoko cenione są kawy singiel origin (jednorodne), których ziarna pochodzą z określonego regionu uprawy, niekiedy zdarza się nawet, że z konkretnej plantacji. Często uprawiane są kawy ekologicznie, które przechodzą szczegółową selekcje, a ich smak to bogactwo doznań dla naszego podniebienia.
Takie właśnie kawy znajdziecie zawsze u Magnificent Coffee!