Nie każdy wie jak przechowywać się kawę ziarnistą, aby zachować jej świeżość oraz pełne właściwości smakowe. Co zrobić, aby kawa jak najdłużej zachowała swój aromat?
Spokojnie zaraz się wszystkiego dowiecie!
Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na: - wilgoć - światło słoneczne - ostre zapachy - powietrze
Poniżej podajemy kilka najważniejszych informacji jak przechowywać dobrej jakościowo kawy:
Najdłuższą świeżość zachowuje kawa ziarnista dlatego zalecamy mielić ją przed samym parzeniem.
Kawę przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu, bez dostępu światła i wilgoci. Podstawowym błędem jest wsypywanie całej zawartości kawy do ekspresów w których pojemniki często sięgają nawet 2kg. Kawa wówczas traci większość swoich walorów smakowych, gdyż jest poddana na oddziaływanie promieni słonecznych.
Kawy nie przechowujemy w lodówce. Co prawda niska temperatura wpływa pozytywnie na ziarno jednak niszczy olejki eteryczne, które zabijają jej aromat. Dodatkowym minusem jest możliwość pochłonięcia zapachów i aromatów, których w lodówce nie brakuje. Może również zawilgotnieć, a tego również musimy unikać.
To jak w końcu przechowywać kawę ziarnistą?
Zawsze w ziarnach, w temperaturze pokojowej, w ciemnym zamykanym pojemniku nie narażonym na dostęp powietrza oraz światła.
I najważniejsze! Pamiętajcie kawę mielimy zawsze przed samym parzeniem, a do ekspresów wsypujemy tyle ziaren ile będzie potrzebne danego dnia. Tylko tak zachowamy jej bezcenny smak i aromat!!!
Na poniższym filmie przedstawiamy Wam kilka propozycji jak przechowywać kawę ziarnistą.
Jeśli wiecie już jak należy przechowywać kawę to teraz potrzebujecie dobrej jakości kawy w ziarnach, a taką zawsze znajdziecie w naszym sklepie.