Kawa do ekspresu ziarnista
Przyrządzenie idealnej kawy z ekspresu przelewowego wymaga od nas znajomości kilku podstawowych zasad. Poniżej przedstawiamy Wam kilka wskazówek, które pomogą Wam przygotować wyśmienitą kawę właśnie w ten sposób:
Ważnym elementem na który koniecznie musimy zwrócić uwagę jest woda. Powinna być zawsze zimna, świeża i najlepiej źródlana. Dobór wody znacząco wpływa na smak kawy. Im woda bardziej miękka, tym mocniej ujawniają się kwasy kawowe. Woda twarda kwasy niestety neutralizuje.
Kolejnym ważnym krokiem jest zdobycie dobrej jakości kawy ziarnistej. Idealnym rozwiązaniem jest zakup niewielkiej ilości świeżo palonej kawy. Najlepszym według nas wyborem będzie zakup kawy w 250 g opakowaniu.
W przypadku ekspresu przelewowego mielimy ziarna na średnią grubość. Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej proporcji. Wsyp ok 7-8 g zmielonej już kawy na każdą filiżankę (ok 2 lekko czubatych łyżeczek).
Jeśli korzystasz z papierowego filtra to pamiętaj, żeby przed wsypaniem kawy przelać go najlepiej gorącą wodą. Zabieg ten pozwoli na zneutralizowanie papierowego posmaku w kawie.
Świeżą kawę rozpoznasz po tym, że na jej powierzchni po zalaniu wodą utworzy się skorupa.
Jak widzisz parzenie kawy w ekspresie przelewowym nie jest niczym trudnym. Warto jednak pamiętać o podstawowych zasadach, aby w pełni cieszyć się głębią smaku i aromatu kawy przygotowanej właśnie w ten sposób.
Poniżej krótki filmik, który pomoże Wam w przygotowaniu kawy właśnie w ten o to sposób.