Menu
Szukaj
Koszyk
Twój koszyk jest pusty

Jak zaparzyć idealną kawę za pomocą kawiarki

Jak zaparzyć idealną kawę za pomocą kawiarki. Jaką kawiarkę wybrać. Wszystkiego dowiecie się w tym artykule.

Przejdź do wpisu

Kawiarka

Kawiarka znana także jako kafeteria, mokka, kupres to nic innego jak dwuczęściowy, niepozorny czajniczek, który za pomocą ciśnieniową jest w stanie przygotować bardzo aromatyczną kawę o smaku zbliżonym do włoskiego espresso. Pierwsze egzemplarze kawiarek pojawiły się właśnie we Włoszech w latach 30 XX wieku i zostały zaprojektowane przez Antonio Bialettiego.

Czym się kierować przy wyborze kawiarki

Dobra kawiarka to inwestycja na długi czas dlatego nie zalecamy oszczędzać. Kawiarki, które są dostępne w sklepach lub na aukcjach internetowych w cenach pomiędzy 20, a 40 zł nie są dobrym wyborem jeśli zależy nam na smaku i naszym zdrowiu. Dobre kawiarki kosztują w granicach 100 zł i są wykonane ze stali, a nie z aluminium, które jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Kolejną bolączką tanich kawiarek jest zawór, który znajduje się z boku dolnego zbiorniczka. Pełni on bardzo ważną funkcję. W przypadku gdy mamy za duże ciśnienie w zbiorniku wodnym przez zawór wydobywa się para, która uchroni nas przed rozerwaniem urządzenia. W kawiarkach gorszej jakości może zdarzyć się niestety, że wentyl służy tylko do ozdoby i w przypadku problemów z ciśnieniem urządzenie zostanie rozerwane, a my możemy zostać poparzeni wrzątkiem. Zalecamy zatem przemyślane zakupy i ostrożność przy wyborze odpowiedniej kawiarki.

Jak zaparzyć kawę za pomocą kawiarki

Zaczynamy od przygotowania wody. Woda używana w naszej kawiarce powinna być taka sama jak ta używana do ekspresu czyli miękka i niegotowana. Następnie wlewamy ją do dolnego zbiorniczka i co ważne nalewamy ją do dolnej krawędzi zaworku bezpieczeństwa. Tylko w ten sposób zabezpieczymy urządzenie przed zbyt dużym ciśnieniem zbiornika i zniszczeniem urządzenia. Woda którą nalewamy do kawiarki powinna być ciepła gdyż to pomoże nam w skróceniu czasu parzenia kawy na naszej kuchence.  

Teraz przechodzimy do zmielenia kawy. Najłatwiejszy sposób na odmierzenie odpowiedniej ilości ziaren to wsypanie ich do lejka ze zbiorniczkiem tak, aby sięgały krawędzi zbiorniczka. Zabieg ten pomoże nam uzyskać idealnie mocną kawę. Ziarna kawy mielimy tak, aby przypominały grubość drobnego cukru.  

Następnym równie ważnym elementem jest kwestia doboru odpowiednich ziaren. Kawiarka jest alternatywą do włoskiego espresso dlatego przy tej metodzie parzenia bardzo dobrze sprawdzą się świeżo palone blendy dobrej jakości kawy. Zalecamy również trochę poeksperymentować ponieważ z naszego doświadczenia wiemy, że ziarna single origin też dobrze sprawdzają się w tej metodzie.

Ostatnim etapem parzenia jest zakręcenie kawiarki uważając na to, aby dokładnie oczyścić krawędzie urządzenia z pyłu kawy ponieważ to uchroni nas przed utratą ciśnienia w zbiorniku, a to z kolei przełoży się na dłuższą żywotności uszczelki. Tak przygotowaną kawiarkę stawiamy na kuchence i ustawiamy średni ogień. Istotne jest to, że podczas gotowania na kuchence gazowej płomień ma dotykać tylko spodu urządzenia i nie sięgać jego boków. 

Cały proces parzenia kawy nie powinien przekraczać 5 min. Jak tylko usłyszymy charakterystyczne bulgotanie będzie to znak, że nasza kawa jest gotowa i pora zdjąć ją z ognia.

Kawiarka jest to ciekawe i proste urządzenie, które każdy z nas powinien posiadać w swoim domu. W dość szybki i łatwy sposób jesteśmy w stanie przyrządzić dla siebie i naszych gości bardzo aromatyczną kawę zbliżoną do włoskiego espresso. Gwarantujemy, że ta metoda parzenia potrafi uwieść niejednego miłośnika kawy.

Poniżej przedstawiamy filmik jak zrobić idealną kawę za pomocą kawiarki.