Idealne espresso w domowych warunkach? To możliwe!
Czym tak właściwie jest espresso? Otóż sama nazwa pochodzi od włoskiego „espressivo”, które oznacza „wyrazisty”. To chyba najważniejsza cecha idealnego espresso, jednak nie chodzi tutaj wyłącznie o moc i wyrazistość, ale również o konsystencję i barwę. Perfekcyjne espresso posiada jednolity, ciemny kolor, oraz gęstą i trwałą piankę.
Zasady doskonałego espresso są ściśle określone według norm Narodowego Instytutu Włoskiego Espresso. W liczbach wygląda to bardzo ciekawie, otóż idealna porcja zmielonej kawy to 7 g, temperatura wody do parzenia to 88 stopni Celsjusza, zaś temperatura gotowego napoju w filiżance to 67 stopni. Poprawny czas zaparzania to 25 sekund, a zawartość kofeiny to aż 100 mg na filiżankę. Ostatnią kwestią jest ilość gotowego napoju, która powinna wynosić 25 ml – nie mniej, nie więcej.
Spełnienie tych warunków to nie lada sztuka, a mimo to jest to jedynie połowa sukcesu. Aby uzyskać znakomity aromat i głęboki smak naparu musimy użyć wysokiej jakości mieszanki ziaren o odpowiedniej zawartości robusty i arabiki. W tym celu polecamy naszą autorską mieszankę ESPRESSO ORIGINAL BLEND, która zapewni kawie bogaty bukiet aromatyczno-smakowy. Dobre ziarna musimy równie dobrze potraktować, czyli odpowiednio je zmielić, a następnie użyć właściwego sprzętu, czyli ekspresu generującego ciśnienie o minimalnej wartości 15 bar. Ponieważ do przygotowania naparu potrzebna jest jeszcze woda – ona także musi być odpowiednia. Wbrew pozorom użycie mineralnej, czy też źródlanej wody z butelki nie jest dobrym pomysłem. Należy użyć wody z kranu stosując przy tym filtry, aby nasz ekspres nie zakamieniał się zbyt często.
Kiedy już przetestujemy różne ziarna, sprawdzimy co potrafi nasz ekspres i dojdziemy do perfekcji w przygotowywaniu kawy – nadchodzi czas na podawanie jej gościom. Jak zrobić to dobrze w przypadku espresso? Przede wszystkim podać kawę w małej, białej filiżance, która będzie kontrastować z niemalże czarnym kolorem napoju. Wraz z kawą należy zaserwować szklankę wody niegazowanej o temperaturze pokojowej. Aby w pełni poczuć doskonały smak espresso w pierwszej kolejności wypijamy wodę w celu oczyszczenia kubków smakowych.
Jak wiadomo wiedza teoretyczna to jedno, zaś powiedzenie trening czyni mistrza ma zastosowanie również w przypadku kawy. Dążenie do perfekcji w temacie espresso przyniesie z pewnością wiele smakowo - aromatycznych doznań i przygód związanych z kawą, które powinien przeżyć każdy amator tego wspaniałego napoju.