Kawa z wiekiem stanowi coraz istotniejszą część naszego życia. Mowa tutaj zarówno o pierwszych chwilach od wstania z łóżka, kiedy to właśnie ten gorący napój stawia nas na nogi, jak również przy okazji wszelkiego rodzaju spotkań towarzyskich, jak i tych zawodowych. Jeżeli jesteśmy amatorami kawy i każdego dnia delektujemy się jej smakiem, to należy zwrócić szczególną uwagę na jakość.
Bezpośrednio od plantatorów
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, aby łańcuch dostaw był ograniczony do minimum. Do palarni powinny trafiać zielone nasiona bezpośrednio od sprawdzonych plantatorów. Tak zwana kawa zielona lub surowa kawa to nic innego, jak nasiona kawowca, które zostały wyłuskane z jego owocu i poddane właściwej obróbce. Ziarna zostają odpowiednio palone dopiero w momencie zamówienia. W samym momencie palenia ziarna mogą wydzielać aż do 800 różnych aromatów. Nietrudno domyślić się, że im krótszy czas pomiędzy wypaleniem jakościowych ziaren a trafieniem do klienta, tym lepsza kawa pod kątem smakowym i jakościowym. Najbardziej popularne marki, które możemy spotkać w supermarketach w hurtowych ilościach siłą rzeczy nie są aż tak dobre, jak te wypalane i przygotowywane na bieżąco.
Klucz na opakowaniu
Bardziej dociekliwi i ciekawi klienci zerkają na etykietę, żeby dostrzec skład produktu, który kupują. Chociaż wiele opakowań może prezentować się fantastycznie, to nie oznacza to wysokiej jakości samych ziaren. Pierwszym krokiem jest kraj pochodzenia, który w pewnym sensie determinuje nam smak kawy. Na przykład, jeżeli szukamy bardziej czekoladowych nut aromatu, to powinniśmy kierować się w stronę Ameryki Południowej, na przykład Brazylii, czy też Kolumbii. Najważniejszą różnicą pomiędzy kawami spotykanymi na półkach sklepowych, a ich lepszymi rodzajami, jest bez wątpienia data wypalenia. Teoretycznie "gwarancja" kawy powinna obejmować dwa lata, natomiast już po trzech miesiącach ziarna mogą pomału tracić swoje walory smakowe. Pozostałe informacje na etykiecie to odmiana kawy, stopień wypalenia, metoda obróbki, oraz opis sensoryczny.
Jakość w parze z ceną
Nie da się ukryć, że różnica w cenie pomiędzy najbardziej popularnymi kawami, a ich rzemieślniczymi odmianami może przyprawić o zawrót głowy. Dla osoby delektującej się jej smakiem każdego dnia, bez wątpienia dostrzegalna będzie znacząca zmiana w smaku na korzyść. Takie perełki jak Panama Geisha o jaśminowej nucie, czy też czekoladowo-orzechowa Jamaica Blue Mountain z całą pewnością znajdą uznanie w wielu domach.