Kawa po irlandzku
Kawa po irlandzku to kawa z dodatkiem alkoholu przez co sprawdza się idealnie podczas chłodnych wieczorów. Kawa przygotowana w ten sposób zrobi również dobre wrażenie jeśli zdecydujemy się ją podać naszym znajomym, lub gdy chcemy zrelaksować się w towarzystwie dobrego drinka. Łączy ona w sobie wyśmienity i bogaty smak whiskey z mocno wyczuwalnym aromatem kawy oraz z wyważoną słodyczą jaką daje nam bita śmietana. Przygotować ją jest niezwykle prosto, ma doskonały smak, a i prezentuje się wybornie.
Krótka historia kawy po irlandzku
Kawę przygotowaną po raz pierwszy w ten sposób przygotował szef portu lotniczego Foynes Joseph Sheridan, który podawał ją dla rozgrzania podróżnych przemierzających ocean Atlantycki. Stanton Delaplane dziennikarz piszący dla San Francisco Chronicle zabrał przepis na kawę po irlandzku do Stanów Zjednoczonych gdzie udało mu się przekonać bar Buena Vista w San Francisco do podawania kawy przygotowanej właśnie w ten sposób. Miało to miejsce 10 listopada 1952 roku.
Przepis na kawę o irlandzku
Potrzebujemy:
- filiżankę świeżo palonej i świeżo zmielonej kawy
- 1 łyżeczkę cukru trzcinowego
- 30 ml whiskey
- lekko ubita śmietana kremówka 30%
Sposób przygotowania
Do ogrzanej szklanki ( przelanej wrzątkiem ) najlepiej na długiej nóżce wlewamy świeżo zaparzoną kawę ( polecamy tą pod espresso ) i dodajemy do niej cukier, który dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 30 ml ( lub według własnego uznania ) ciepłej whiskey. Ostatnim krokiem jest dodanie bitej śmietany, która powinna być dosyć słodka i gęsta, aby nie wymieszała się z naszym napojem.
Sekretem dobrej kawy po irlandzku jest takie jej przyrządzenie, by bita śmietana nie zmieszała się z mocną kawą.
Tak przygotowanej kawy nie mieszamy przed piciem gdyż jej poszczególne składniki będą same powoli łączyć się ze sobą wraz z każdym przechyleniem naszego kieliszka.