
Metody parzenia kawy
Nie każdy wie jak powinno się przygotowywać swoją ulubioną kawę. Poniżej przedstawiamy Wam najpopularniejsze metody jej parzenia:
- PO TURECKU
Bardzo drobno zmieloną kawę (mniej więcej jak cynamon) zmieszaną z cukrem wsypujemy do tygielka (najlepiej miedzianego), zalewamy zimną wodą kilka razy podgrzewając (nie dopuszczając do gotowania), aby wywar wykipiał. Przed przelaniem gorącego naparu do filiżanek dodajemy kilka kropel zimnej wody, aby fusy osiadły na dnie. Warto wzbogacić naszą kawę odrobiną kardamonu lub cynamonu, co wzbogaci jej smak.
Poniżej przedstawiamy krótki film, który pomoże Wam w przygotowaniu idealnej kawy po turecku.
- FRENCH PRESS ( zaparzacz )
Grubo zmieloną kawę (mniej więcej jak biały cukier) zalewamy gorącą wodą ok. 90 st. C w proporcjach 60 g kawy na 1 litr. Napar mieszamy i zostawiamy na ok 30 sekund. Po tym czasie ponownie mieszamy 2-3 razy i zakładamy tłok od presski dotykając powierzchni naparu. Po upływie kolejnych 3-4 min. powolnym jednostajnym ruchem przesuwamy tłok od presski w dół oddzielając fusy. W tym momencie kawa jest już gotowa do spożycia.
Tutaj świetny film, który zobrazuje Wam jak powinno przyrządzać się kawę w ten właśnie sposób.
Kolejne metody parzenia przedstawimy Wam w kolejnym artykule.