Świeżo palona kawa arabika.
Dzisiaj umówimy kolejne odmiany arabiki, o których koniecznie powinniście przeczytać, a już na pewno koniecznie ich skosztować.
Geisha to jedna z najbardziej pożądanych odmian kawy na świecie. Jest to kawa, która nie ma sobie równych pod względem aromatu i złożoności smaku. Odmiana ta jest bardzo wymagająca do optymalnej hodowli. Oprócz dużych wymogów w postaci odpowiedniej wysokości powyżej 1450 m n.p.m. dodatkowo podatna jest na choroby takie jak grzyby oraz mikroorganizmy. Największą popularność zyskała po wygranej w kawowym konkursie Best of Panama w 2004 roku. Jest to jedyna kawa w historii, która utrzymała się na pierwszym miejscu przez kolejnych pięć lat. Zachwyciła jurorów aromatem bergamotki z wyczuwalną cytrusowo kwiatową słodyczą. Najlepiej ocenianie kawy tej odmiany dochodzą do ceny nawet 400 $ za 1 kg kaw (surowych ziaren).
Odmiana Caturra jest z naturalną mutacją kawy Bourbon. Została odkryta w Brazylii w stanie Minas Gerais w latach 30-tych XX wieku. Zawiera ona mutację jednego genu Bourbon, który powoduje, że krzewy Caturra w porównaniu z Bourbonem, są bardziej zwarte, wyraźnie niższe i często uznaje się je za odmianę karłowatą. Caturra uprawiana jest na wysokościach od 1000 do 1600 m n.p.m. i niestety jak większość arabik jest podatna na wszelkie choroby i szkodniki. Hodowcy tej odmiany arabki mogą pochwalić się wysokimi zbiorami i świetną jakością, ich rośliny jednak potrzebują ciągłego nadzoru oraz nawożenia. Aktualnie Caturra występuje w Kolumbii, Nikaragui i Kostaryce, a nieco rzadziej w Brazylii. Wytwarzana z tych ziaren kawa charakteryzuje się przyjemną kwasowością, nieco niższym poziomem przejrzystości i słodkości oraz umiarkowaną intensywnością smaku.
Odmiana Maragogype charakteryzuje się największym rozmiarem ziarna, którego długość sięganawet do 2 cm . Ze względu na rozmiar, ziarno to zwane jest również słoniowym (elephant bean). Krzewy tej niezwykłej kawy zostały odkryte w brazylijskim mieście Maragogipe w 1870 roku i to stąd właśnie pochodzi jej nazwa. Obecnie Maragogype występuje głównie w Brazylii, Meksyku i Ameryce Środkowej. Jest mutacją odmiany Typica, której krzewy posiadają bardzo duże liście, dające raczej nie za duże zbiory. Jej krzewy adaptują się już na wysokości 700 m n. p. m., ale aby uzyskać zadowalający smak i dobrą jakość kawa ta powinna rosnąć sporo wyżej, nawet na poziomie od 1100 do 1400 m n. p. m. Maragogype jest często poszukiwana i doceniana przez koneserów kawy, ponieważ posiada zbalansowany smak i naturalną słodycz.
Ethiopian Heirloom (Etiopskie Dziedzictwo) – mieszanka odmian pochodzących z Etiopii, głownie z regionów Yirgacheffe, Sidamo i Harrar. Charakteryzują się rozbudowanym profilem smakowym z nutami cytrusów, kwiatów oraz czekolady. Etiopskie Dziedzictwo to mieszanka najszlachetniejszych, prastarych odmian kawowych, które są doceniane przez wszystkich kawoszy na całym świecie. Kawa z Etiopii to dar tego afrykańskiego kraju dla całego świata. Etiopia jest kolebką i miejscem narodzin kawy, gdzie owoce kawowca były wykorzystywane już w pierwszym tysiącleciu p.n.e.
Przeczytaj również: https://www.magnificentcoffee.pl/blog/wpis/odmiany-ziaren-kawowcow-arabiki