Drip V60
Drip jest to urządzenie, które metodą przelewową pomoże nam zaparzyć idealną kawę w alternatywny sposób. Potrzebne nam
do tego będą papierowe filtry, świeżo zmielone ziarna kawy oraz odpowiednio przygotowana woda. Zasada jest bardzo podobna do parzenia kawy za pomocą Chemexu o którym pisaliśmy już wcześniej.
Drip V60
Zapytacie zatem co to jest Drip V60? Już spieszymy z wyjaśnieniem, mianowicie V oznacza kształt filtra stożka, a 60 to nic innego jak kąt nachylenia ścianek drippera.
Drip ten na stałe zagościł w domach koneserów kawy, którzy stawiają przede wszystkim na jakość i parzenie metodą przelewową alternatywnie do Italiano Espresso. Wybór V60 na rynku jest ogromy. Możemy kupić Dripa wykonanego z różnych materiałów np. ceramiki, szkła, metalu czy tworzywa sztucznego. Która wersja jest najlepsza? Tak na prawdę wszystko zależy od gustu i możliwości finansowych. Jak zwykle zalecamy
popróbować i wybrać odpowiednią dla siebie.
Parzenie
Teraz już możemy przejść do najważniejszego czyli parzenia w dripie. Niezbędny do przygotowania kawy będzie młynek najlepiej żarnowy ponieważ tylko on pomoże wydobyć nam z kawy wszystko to co najlepsze dla naszego podniebienia. Przy tej metodzie parzenia najlepiej sprawdzą się kawy singiel origin (jednorodne). W opakowaniu tych kaw zawsze znajdują się ziarna tylko z jednego regionu, z tej samej plantacji. Drip idealnie wyciągnie z tych kaw swój niepowtarzalny terroir co pomoże nam odkryć wszystko co najlepsze w kawie z danego regionu.
Kolejnymi elementami, których potrzebujemy będą filtry o odpowiedniej wielkości oraz dzbanek lub kubek do którego będzie przelewała się nasza świeżo zaparzona kawa. Dodatkowymi akcesoriami, które mogą się przydać będą jeszcze waga i stoper.
Ziarno powinno być zmielone grubo przypominając ziarna piasku. Odpowiednie proporcje zmielenia to 6 gram kawy na 100 ml wody. Przed parzeniem należy koniecznie włożyć filtr i przelać go gorącą wodą. Dzięki temu kawa nie będzie miała papierowego posmaku, a drip będzie odpowiednio rozgrzany. Po tym zabiegu drippera stawiamy na naczyniu, a całość na wadze. Po wsypaniu odpowiedniej ilości kawy uruchamiamy stoper, a kawę zalewamy gorącą wodą o temperaturze między 90 a 95 stopni. Na początku zalewamy ją niewielką ilością wody tak, aby ledwo przykryć zmieloną kawę i pozostawiamy na ok 30 sekund. W tym czasie następuje preinfuzja, która otwiera kawę i daje nam możliwość wydobycia wszystkiego co najlepsze ze świeżo zmielonych ziaren. Po tym zabiegu okrężnymi ruchami polewamy kawę starając się nie lać po ściankach filtra. Nie wlewamy od razu całej ilości, staramy się to zrobić na dwa, trzy razy. Czas trwania całego procesu parzenia powinien oscylować w granicach 3 minut.
Kawa przygotowana za pomocą Drip V60 pomoże nam odkryć cudowne nuty zapachowe i smakowe charakterystyczne dla danej kawy takie jak owoce tropikalne, orzechy czy czekolada.
Sami często korzystamy z tej właśnie metody przyrządzania kawy.
Poniżej mamy dla Was krótki film, który pokazuje jak przyrządzać kawę za pomocą Drip V60