Kawa dla wielu osób jest jedną z najważniejszych części dnia. Właśnie dlatego bardzo istotne dla nich jest to, aby przygotowywać ją w sposób poprawny i móc w 100% cieszyć się jej aromatem i mocą. Aby jeszcze lepiej wydobyć aromat prawidłowo zaparzonej kawy, bardzo często podaje się do niej szklankę wody. Właśnie dlatego tłumaczymy, dlaczego do espresso serwuje się również i ją.
Spis treści:
- Jak serwowane jest espresso?
- Dlaczego do espresso podaje się wodę?
- Dlaczego do espresso podaje się wodę – nuty smakowe nie są zakłócone
Jak serwowane jest espresso?
Tradycyjnie espresso serwowane jest w niewielkiej filiżance, której pojemność z reguły nie przekracza 50 ml. Tak niewielka ilość kawy pozwala w pełni cieszyć się jej aromatem i mocą. Ważna jest także sama filiżanka. Najlepiej, aby była ona wykonana z wysokiej jakości porcelany, która dodatkowo podkreśli jej smak na wszystkich płaszczyznach, co pozwoli rozkoszować się jeszcze bardziej. Oczywiście w dobrych kawiarniach absolutną normą jest to, że do filiżanki kawy podaje się również szklankę wody. Warto więc wiedzieć, do czego ona służy i dlaczego jest tak istotna w całym tym procesie. Dzięki temu można się rozkoszować wybornym smakiem jeszcze dogłębniej.
Dlaczego do espresso podaje się wodę?
W tym momencie warto wyjaśnić, dlaczego do espresso podaje się wodę. Jaki jest tego cel? Niewątpliwie w większości dobrych kawiarni można się z tym spotkać absolutnie na porządku dziennym. Świeża woda, niegazowana, najlepiej w temperaturze pokojowej ma na celu oczyścić kubki smakowe. Wszystko po to, aby jeszcze pełniej rozkoszować się smakiem aromatycznej kawy. W ten sposób poczuć można wszystkie jej walory i docenić ją jeszcze bardziej. Każdy smakosz kawy na pewno przyzna, że jest to obowiązkowe.
Szukasz kawy najwyższej jakości? Sprawdź koniecznie naszą ofertę kaw ziarnistych!
Dlaczego do espresso podaje się wodę – nuty smakowe nie są zakłócone
Podając szklankę wody do espresso, można być w pełni pewnym, że żadne nuty smakowe nie będą kłócić się z głębokim aromatem kawy. Właśnie dlatego poleca się takie rozwiązanie. Oczyszczone kubki smakowe stają się wyostrzone i w ten sposób o wiele lepiej odbierają smak samej kawy. Co bardziej wyrafinowani smakosze kawy, podkreślają że najlepszym rozwiązaniem jest poprzedzanie każdego łyku kawy, łykiem wody. To jeszcze bardziej pobudza kubki smakowe i poprawia odczuwanie tego wyjątkowego napoju. Picie wody przed espresso, zwłaszcza na pusty żołądek, ma również znaczenie zdrowotne, ponieważ w ten sposób uniknąć można nieprzyjemnych odczuć.