Jeszcze ponad sto lat temu trzeba było palić kawę we własnym zakresie, aby można było jej skosztować. Dzisiaj otrzymujemy gotowy produkt, który wystarczy zalać wodą lub wrzucić do ekspresu. Palenie kawy we własnym domu może mieć jednak niebagatelne korzyści, o których bardzo często zapominamy ze względu na niezwykle łatwą dostępność gotowych do zaparzenia wyrobów na półkach sklepowych.
Spis treści:
Dlaczego warto?
Z pewnością mieliście kiedyś produkt wykonany w małych zakładach rzemieślniczych. Jeżeli chodzi o taki sposób produkcji, wśród napojów piwo i kawa cieszą się stale rosnącą popularnością w Polsce. Cechuje je unikalność, oraz możliwość dopasowania naszego "zamówienia" niemalże idealnie do swoich potrzeb. W momencie, w którym sami palimy ziarna we własnych czterech ścianach, mamy możliwość ich doskonałego przygotowania. Oczywiście w sklepach znajdziemy niezwykle szeroki wybór, jednak bardzo często czegoś nam po prostu w nich brakuje. Dzięki samodzielnemu wypaleniu kawy jesteśmy w stanie stworzyć perfekcyjne połączenie.
Najlepsze kawy ziarniste z całego świata w naszym sklepie internetowym!
Bez dodatkowych zakupów
Jeżeli myślicie, że samodzielne wypalanie kawy w domu wymaga skomplikowanego sprzętu, to jesteście w błędzie. Bardzo dobrze sprawdzi się do tego piekarnik. Zanim włożymy do niego ziarna, kładziemy je na żaroodpornej blaszce i wkładamy dopiero po nagrzaniu się piekarnika do maksymalnej temperatury, czyli do 280 stopni Celsjusza. Następnie kierujemy się albo wzrokiem - poprzez zmianę koloru ziaren - albo słuchem. Możemy usłyszeć dwa cracki - wystrzały podobne do tych z przygotowywania popcornu. Pierwszy z nich oznacza uwalnianie się reakcji chemicznych wydobywających ciepło, a drugi średnie wypalenie. Trochę inaczej wypalamy ziarna na patelni. Należy najpierw ją rozgrzać, a następnie pokryć jej całe dno ziarnami. Mieszamy je co kilka sekund, a już parę minut później będą gotowe!
Pomocne urządzenia
Oczywiście znajdziemy także na rynku maszyny, które bardzo przydadzą się przy domowym wypalaniu kawy. Mają one tę zaletę, że nie musimy stale kontrolować ich pracy, chociaż warto nie kłaść się do wanny czy też wychodzić na spacer podczas ich pracy. Możemy zakupić zarówno specjalne urządzenia do kawy, jak również maszynkę do... popcornu. Przede wszystkim należy się nie zniechęcać po pierwszej czy drugiej nieudanej próbie. Dopiero po jakimś czasie nabędziemy wprawy, dzięki czemu nasz zastrzyk kofeiny będzie smakował naprawdę wyjątkowo.