Wyśmienita filiżanka kawy zaczyna się już przy wyborze ziaren. Z pozoru wydaje się to bardzo proste, ale znalezienie świetnej kawy może być bardzo trudne, jeśli nie wiesz czym się kierować. W tym artykule podpowiemy Ci jak wybrać najlepszą kawę.
Spis treści:
- Arabica czy Robusta – najpopularniejsze gatunki kawy
- Kawy "Single Origin" – najbardziej pożądane kawy na świecie
- Najlepszą kawę poznasz po smaku
Arabica czy Robusta – najpopularniejsze gatunki kawy
Kawa Arabica to najwyższej jakości gatunek kawy. Uważa się, że pochodzi z Etiopii. Obecnie kawę uprawia się między zwrotnikiem Raka, a Koziorożca w klimacie równikowym lub subtropikalnym. Ziarna Arabiki są podłużne, większe i bardziej aromatyczne niż Robusty. Arabiki wytwarzają szereg nut smakowych i tekstur w zależności od warunków wzrostu i są chwalone za czysty, klarowny smak.
Kawa Robusta
Zwykle uprawiana na niskich wysokościach i na słońcu. Oprócz niższych kosztów produkcji, rośliny uprawiane na słońcu są często w stanie wyprodukować dwa plony rocznie (w porównaniu z pojedynczą uprawą Arabiki). Ziarna Robusty zawierają dużo więcej kofeiny niż Arabiki i są wysoce odporne na szkodniki. Cechą charakterystyczną Robusty jest gorzki i intensywny smak oraz przenikliwy, wyrazisty aromat.
Kawa Arabica
W przeciwieństwie do Robusty są kruche i bardzo podatne na czynniki środowiskowe. Krzewy Arabiki sadzi się w towarzystwie drzew. Stwarzając przyjemny cień, chronią je przed palącym działaniem słońca. Arabica wymaga również wilgotnej, przepuszczalnej i bogatej w składanki odżywcze gleby. Ze względu na swoją kruchość ziarna Arabiki są podatne na atak szkodników i łatwo ulegają uszkodzeniu pod wpływem niskich temperatur i złego obchodzenia się z nimi. Gatunki Arabiki dają wspaniałe i wyjątkowe doznania smakowe. W napojach powstałych z tego rodzaju ziaren poczujemy nuty smakowe takie jak: bergamotka, kakao, orzechy, jaśmin, kwiaty, czy cytrusy.
Kawy "Single Origin" – najbardziej pożądane kawy na świecie
Najbardziej cenionymi ziarnami kawy, są te z rodzaju "Single Origin". Naturalny aromat i smak uwielbiają najwięksi koneserzy. Każda kawa "Single Origin" jest niepowtarzalna i wyjątkowa. Najlepiej smakują podawane bez mleka, a jedną z najlepszych form jest espresso. Swoje walory smakowe kawy "Single Origin" uwydatniają też przy innych metodach parzenia jak: Pour-over, Syphon i Chemex.
Najlepszą kawę poznasz po smaku
Najlepsze kawy ziarniste wyjątkowo smakują. Gorzki i prawie spalony smak kawy oznacza, że kawa jest kiepskiej jakości. Różne dobre gatunki kawy mają różne smaki i warto o tym wiedzieć. Jeśli czujesz smaki owocowe, kwiatowe, cytrusowe, orzechowe, możesz być pewien, że delektujesz się kawą dobrej jakości.