Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Kawa ziarnista PAPUA NEW GUINEA 100% Arabica

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 1) Przejdź do sekcji Opinie

Kawa ziarnista Papua Nowa Gwinea to arabica pochodząca z wyspy położonej w Oceanii to gwarancja wyjątkowego, bogatego smaku przepełnionego zaskakującymi pierwotnymi i egzotycznymi niuansami. Napar wypełniony słodyczą soczystych owoców i pikanterią wyrazistych przypraw jest wzbogacony nutą delikatności kwiatów. 

Przejdź do pełnego opisu
Dostawa od 11,00 zł - Paczka w ORLEN

Czas wysyłki: 1 dzień roboczy (zamów do 12:00 z wysyłką tego samego dnia)
39,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz 250g 500g 2x500g Brak
szt.
Dostępność:
na wyczerpaniu

Opis

KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO EKSPRESU, KAWIARKI I PRZELEWU:

Profil smakowy:

zrównoważony

owoce

przyprawy

Profil palenia – 

Kwasowość – 

Metoda obróbki – na mokro

Równikowe lasy, rafy koralowe, wysokie góry, rajska przyroda i intrygująca kultura. Papua - Nowa Gwinea to jeden z ostatnich tajemniczych zakątków na naszej planecie. Państwo to położne jest w Oceanii, we wschodniej części Nowej Gwinei i na sąsiednich wyspach.

Nowogwinejska kawa pojawiła się w Papui - Nowej Gwinei w XIX w., za sprawą niemieckich i brytyjskich kolonistów. Komercyjna produkcja arabiki rozpoczęła się jednak dopiero w latach 20 XX w., gdy na terenie państwa pojawiły się jamajskie sadzonki popularnej i pożądanej dziś na całym świecie Arabiki Jamaica Blue Mountain. To właśnie ze szczepów słynnej Blue Mountain, wywodzi się większość krzewów kawowca uprawianych obecnie w tym kraju. Kawa stanowi jeden z jego czołowych produktów eksportowych. Przeważająca większość, bo prawie 90% produkcji kawowca pochodzi z niewielkich miejskich gospodarstw przydomowych tzw. ogrodów kawowych (1-2 ha), w których uprawianych jest od 20 do 600 krzewów. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako jedyny nawóz służą ścięte gałęzie i liście kawowca. Otoczone z każdej strony wodą morską wyspy Papui - Nowej Gwinei odznaczają się poziomem wilgotności idealnym dla uprawy drzew kawowca. Panujący tutaj wilgotny i gorący klimat równikowy, usytuowanie plantacji na odpowiednich wysokościach i wulkaniczne walory terenu zapewniają kawowcom optymalne warunki do rozwoju i wpływają korzystnie na sadzonki.


Do głównych kawowych rejonów państwa należą: Western Highlands, Eastern Highlands, Simbu, Morobe i East Sepik. Nasza Papua New Guinea pochodzi z plantacji Sigri, położonej w dolinie Wahgi.

Uprawiana jest głównie na terenach wyżynnych, na wysokości 1500-2000 m n.p.m. Okres zbiorów przypada od kwietnia do września, a zbiory owoców przeprowadzane są głównie metodą ręczną, dzięki czemu można sprawdzić ich jakość. Obróbka owoców odbywa się „na mokro”.

Sekret smaku arabiki z plantacji Sigri, kryje się w skomplikowanym procesie obróbki zielonych ziaren. Zerwane zielone ziarna przez 24 godziny poddaje się kąpieli wodnej, aby później skutecznie suszyć je w słońcu. Ostatecznie ziarna po fermentacji, suszeniu i kontroli są sortowane i pakowane do jutowych worków. Przy uprawie nie używa się nawozów, ani pestycydów, ponieważ, po prostu, Papua - Nowa Gwinea jest zbyt biedna i kraju na to nie stać. Gdy dodamy do tego znakomite warunki klimatyczne i żyzne wulkaniczne gleby otrzymamy produkt wysokiej jakości, organiczny i naturalny.

Nasze ziarna posiadają symbol AA, oznaczający ziarna o wielkości powyżej przeciętnej. Kawy oznaczone tym symbolem mają bogatszy i szlachetniejszy bukiet napoju.
Rygorystyczne standardy oceny kawy w kraju sprawiły, że obecnie arabica z Papui - Nowej Gwinei odznacza się bardzo wysoką jakością.

Kawa ziarnista Papua Nowa Gwinea pochodząca z wyspy położonej w Oceanii to gwarancja wyjątkowego, bogatego smaku przepełnionego zaskakującymi pierwotnymi i egzotycznymi niuansami. Napar wypełniony słodyczą soczystych owoców i pikanterią wyrazistych przypraw jest wzbogacony nutą delikatności kwiatów. Wyczuwalne są również liczne nuty cytrusów, odrobina orzechów czy czekolady. Napar urzeka swoją delikatnością i energią jednocześnie. Zrównoważone body i umiarkowana kwasowość tworzą doskonałą kompozycję. Nowogwinejska arabikę polecamy parzyć w ekspresie ciśnieniowym, ekspresie przelewowym czy kawiarce. Idealnie sprawdzi się w espresso, latte czy cappuccino.

 

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Irek Z

Kawy przyszły ładnie zapakowane , w środku miłe prezęciki , dziekuje , nie mogłem się doczekać i zaraz otworzyłem (NEW GUINEA 100% Arabica ) , wiem powinienem przynajmiej około tyg. odczekać po wypaleniu ale , kawa mi się skończyła z innej palarni :) , espresso niezbyt dobrze mi wyszło, bo po pierwsze po 5 sek ekstrakcji , zabrakło wody w ekspresie ;) , musiałem szybko dolać wodę , po drugie , troche za drobno przemieliłem , mała kalibracja i bedzie ok , miałem zrobić drugą , ale pomyślałem zobaczę co z tego wyjdzie ( zazwyczaj do wylania) a tu zaskoczenie , mimo tego wszystkiego nawet ,nawet espresso dało się wypić , po południu po kalibracji młynka , zrobię nastepne espresso , jeśli poprzednie wyszło nawet dobre , to jakie będzie następne ....Jak narazie to jedna z lepszych palarni plasuję Magnificent w pierwszej 5-tce , poprzednia palarnia x nawet znana nie umywa się , duży pozytyw