Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Kawa ziarnista AUSTRALIA 100% Arabica

Przejdź do sekcji Opinie

To wszystko sprawia, że australijska kawa jest pełna słodyczy, orzeźwienia i delikatności, a jej niska kwasowość zapewnia zrównoważony smak naparu, w którym wyczuwalne są nuty owoców i kakao.

Przejdź do pełnego opisu
Dostawa od 11,00 zł - Paczka w ORLEN

Czas wysyłki: 1 dzień roboczy (zamów do 12:00 z wysyłką tego samego dnia)
Cena 45,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz 250g 500g 2x500g 100g
szt.
Dostępność:
na wyczerpaniu

Opis

KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO EKSPRESU, KAWIARKI I PRZELEWU:

Profil smakowy:

  • zrównoważona i pełna smaku
  • kakao
  • wanilia
  • owoce

Profil palenia

Kwasowość

Metoda obróbki - na mokro

Australia to nie tylko rodeo i kangury. Australijska kawa, zapytasz? Istnieje, choć w rzeczywistości jest jej bardzo mało. Prawdopodobnie nie miałeś jeszcze okazji próbować tych ziaren. Ponieważ kontynent ma bardzo różne warunki klimatyczne w zależności od regionu, bardzo ważne jest, aby hodowcy kawy wybierali odmiany, które harmonizują z odpowiednimi warunkami. Około 50% australijskiej kawy uprawia się na dużych plantacjach w Queensland. Małe i średnie gospodarstwa znajdują się w środkowej i południowo-zachodniej Nowej Południowej Walii oraz północnej Nowej Południowej Walii.

Dla koneserów kawy, australijskie ziarna mogą być zaskoczeniem, jak również pożądanym rarytasem, a to wszystko za sprawą rzadkości tego gatunku. Plantacje na tym kontynencie rozwinęły się dopiero w latach 80-tych ubiegłego wieku i obejmują głównie wschodnie granice Australii. Próżno szukać australijskiej kawy w supermarketach. A przy produkcji oscylującej wokół 300 ton rocznie, nie ma się czemu dziwić. Ale kiedy trafisz na te ziarna w wyspecjalizowanych sklepach, masz 100% gwarancję wysokiej jakości i niezwykłego smaku.

Uprawa kawowców odbywa się na wysokościach 600 - 1000 m n.p.m. w klimacie subtropikalnym w pełnym słońcu. Dzięki odpowiedniej glebie, specjalnemu nawodnieniu i prawie zerowej ilości szkodników, owoce kawowca dojrzewają w idealnych warunkach i nie ma konieczności stosowania pestycydów.

To wszystko sprawia, że australijska kawa jest pełna słodyczy, orzeźwienia i delikatności, a jej niska kwasowość zapewnia zrównoważony smak naparu, w którym wyczuwalne są nuty owoców i kakao. Gorzkie nuty lub wyraźna kwasowość nie występują w australijskich ziarnach.

Australijska kawa ziarnista, zapewnia wspaniałe doznania smakowe przy minimalnej zawartości kofeiny w porównaniu z większością innych Arabik, co jest korzyścią mile widzianą dla wielu konsumentów. To zielone zborze docenią szczególnie ci z Państwa, którzy lubią napić się dobrej kawy np. po pracy, ale nie chcą mocnego naparu, który nie pozwoliłaby wieczorem zasnąć. Nasza kawa ma pełny i intensywny aromat, bogaty i delikatny smak, w którym dominują nuty kakao i gorzkiej czekolady. Finisz jest lekki, kawa jest bardzo przyjemna w piciu, a posmak waniliowo-owocowy pozostaje w ustach długo po skończonym rytuale, co sprawi, że nie będziesz mógł się doczekać kolejnej filiżanki. Ten specjał oferuje prawdziwą ucztę dla podniebienia i zmysłów. Jeśli cenisz sobie wysokiej jakości napar, z pewnością ją pokochasz.

Opinie

5.00
Liczba ocen: 1
Oceń i opisz

anonim

Podczas degustacji wpierw wyczuwalny zarówno zapach jak i smak kakao/czekolady, następne walory rozwijają się w trakcie, ledwo akcentowana kwaśność, przysłowiowa "górna półka".