Herbata czerwona Pu-Erh Ginger-Raspberry
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Pu-Erh to czerwona herbata będąca niegdyś przywilejem cesarzy chińskich z prowincji Yunnan.
Nasza herbata jest wspaniałą alternatywą dla osób, które nie przepadają za ziemistym smakiem klasycznej Pu-Erh. To rozgrzewająco-orzeźwiająca mieszanka idealna na chłodne wieczory. Wyjątkowa kompozycja czerwonej herbaty Pu-Erh z rozgrzewającym imbirem i maliną.
Dodatek suszonego imbiru, który nie jest tak ostry jak świeży, świetnie łączy się z maliną zapewniając niezapomniane doznania każdemu miłośnikowi tych smaków. Polecana osobom szukającym napoju smacznego, ale równocześnie zdrowego.
Idealna do picia rano i wieczorem oraz w okresach przeziębień i grypy. Dzięki zawartości imbiru i malin pomoże zniwelować pierwsze objawy przeziębienia.
Imbir posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych.
Zaleca się picie tej herbaty po jedzeniu, najlepiej bez cukru, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
Pu-Erh jest herbatą czerwoną, częściowo fermentowaną, a proces obróbki tej herbaty jest bardzo skomplikowany i długotrwały. Najmłodsza Pu-Erh dojrzewa 5 lat, a najlepsza i najdroższa nawet do 60 lat.
Herbata czerwona od lat słynie ze swoich zdrowotnych właściwości.
Pu-Erh zawiera bardzo duże ilości związków mineralnych i mikroelementów, wapnia, manganu, teiny, fluoru, olejków eterycznych i białka. Czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co poprawia również krążenie. To podstawa diety osób, którym zależy na naturalnym oczyszczaniu organizmu lub osób, które zdecydowały się na odchudzanie.
Herbata Pu-Erh znana jest właśnie głównie jako herbata odchudzająca jako tzw. „morderca tłuszczu”. Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych oraz stymuluje pracę jelit, co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie końcowym zmniejsza ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Pu-Erh reguluje przemianę materii i wspomaga pracę wątroby (np. przyspiesza obniżanie poziomu alkoholu we krwi).
Fluor zawarty w czerwonej herbacie chroni zęby przed próchnicą i pomaga je wzmocnić zaś obecne w jej naparze taniny stymulują wydzielanie żółci, pomagając tym samym rozkładać tłuszcze. Liczne przeciwutleniacze pochodzące z czerwonej herbaty wspomagają leczenie i profilaktykę chorób nowotworowych oraz pomagają skórze zachować zdrowy, młody wygląd.
Wyrazistość Pu-Erh sprawia, że dodatki takie jak imbir czy malina nie dominują nad jej wyjątkowym smakiem tylko z nim współgrają tworząc niepowtarzalną, gorącą, w sam raz na długie jesienne chłodne wieczory kompozycję.
Uwaga: nie zaleca się picia herbaty czerwonej Pu-Erh kobietom w ciąży i karmiącym piersią!
Skład herbaty: herbata czerwona Pu-Erh, imbir suszony, malina liofilizowana cała, malina liofilizowana grys, aromat.
Kraj pochodzenia: Chiny
Sposób zaparzania:
Ilość herbaty: 1 łyżeczka na filiżankę
Temperatura wody: ok 95°C
Czas parzenia: 3-5 min
Czynność tę można powtórzyć zalewając 2-3 razy te same liście bez utraty wartości odżywczych i smakowych, gdyż pierwsze parzenie nie uwalnia całej taniny i cennych związków mineralnych.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Opinie, z których została wyliczona średnia, są wystawione przez zweryfikowanych klientów, którzy dokonali zakupu w sklepie.
Magdalena
Pu-Erh zazwyczaj pachnie tak sobie, ale jeśli jest to Pu-Erh Ginger-Raspberry, to jej zapach zniewoli Was tuż po otwarciu torebki i będzie trwał i pieścił zmysły do ostatniej kropli. To, w połączeniu z cudownym smakiem malin i rozgrzewającą mocą imbiru, tworzy fantastyczny napój, idealny na mroźne dni.