Kategorie
Waga
Rodzaj kawy
Cena
-
od
do
Promocja
Kawa Papua Nowa Gwinea
Kawa ziarnista PAPUA NEW GUINEA 100% Arabica
Kawa ziarnista Papua Nowa Gwinea to arabica pochodząca z wyspy położonej w Oceanii to gwarancja wyjątkowego, bogatego smaku przepełnionego zaskakującymi pierwotnymi i egzotycznymi niuansami. Napar wypełniony słodyczą soczystych owoców i pikanterią wyrazistych przypraw jest wzbogacony nutą delikatności kwiatów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Kawa - Papua Nowa Gwinea rajem na ziemi
Równikowe lasy pozwalają na rozwój wielu różnych roślin, do których zalicza się też kawa. Papua Nowa Gwinea może nam się nie kojarzyć z aromatycznymi ziarnami, jednak to właśnie tam możemy znaleźć jedne z najbardziej pożądanych gatunków na świecie. Nie da się ukryć, że region Oceanii przede wszystkim uruchamia w naszej głowie egzotyczne, zupełnie inne od europejskich zwyczaje i kulturę. Właśnie w takich warunkach uprawiana jest proponowana przez nas kawa. Papua Nowa Gwinea bez wątpienia oferuje nam niezwykłe warunki do jej rozwoju, dzięki czemu możemy delektować się jej niezwykłym smakiem.
Kawa z Papui Nowej Gwinei - sposób obróbki
Kawa z Papui Nowej Gwinei charakteryzuje się czystością, ponieważ próżno w niej szukać sztucznych nawozów oraz pestycydów. Państwo jest zbyt biedne na stosowanie takich metod, dlatego właśnie możemy cieszyć się bardzo wysoką jakością produktów pochodzących właśnie z Oceanii. Kawa z Papui Nowej Gwinei posiada bardzo charakterystyczny proces obróbki zielonych ziaren. Po trwającej całą dobę kąpieli wodnej, wystawia się je do wysuszenia na słońcu. Następnie poddawane są one fermentacji, po czym pakuje się je do jutowych worków. W ten sposób uzyskuje się bardzo wyraźny smak arabiki pochodzącej z jednej z najlepszych plantacji w całym regionie - Sigri.
Kawa - Papua Nowa Gwinea i jej warunki klimatyczne
Do rozwoju każdej rośliny potrzebne są odpowiednie warunki klimatyczne. To właśnie one sprawiają, że z oceanicznego regionu pochodzi tak wyjątkowa w smaku kawa. Papua Nowa Gwinea leży na wyspie pochodzenia wulkanicznego. To właśnie w takich warunkach możemy zaobserwować najbardziej żyzne gleby, które zawierają rozmaite składniki odżywcze. Bez wątpienia duże znaczenie ma również klimat, w którym rozwija się kawa. Papua Nowa Gwinea to przede wszystkim wilgotne, równikowe powietrze. Jeżeli połączymy te dwa elementy i dodamy do nich uprawianie ziaren na wysokości ponad 1500 metrów to otrzymamy odpowiedź, dlaczego są one tak wyjątkowe w smaku.
Jakie aromaty posiada kawa z Papui Nowej Gwinei?
Kawa z Papui Nowej Gwinei, podobnie jak większość ziaren z regionów równikowych, charakteryzuje się łagodnym, owocowym aromatem. Co jednak wyróżnia ją od innych napojów, to zdecydowanie wyrazistość pikantnych przypraw, co w połączeniu daje nam niezwykłą kombinację. Kawa z Papui Nowej Gwinei to oczywiście wyczuwalne nuty mieszanki orzechów, cytrusów oraz czekolady. Daje to fantastyczne połączenie delikatności oraz energii, świetnie sprawdzające się o każdej porze dnia.