Kawa ziarnista SUMATRA 100% Arabica

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni
Cena: 36,10 zł 36.10
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO:



KAWĘ WYPALAMY ZAWSZE W DNIU WYSYŁKI !!!

 

Profil smakowy:

łagodna i pełna smaku

gorzka czekolada

tropikalne runo leśne

Profil palenia średnie

Kwasowość – średnia

Metoda obróbki - giling basah

Uprawa kawy w Indonezji ma długą tradycję i rozpoczęła się już w 1696 roku. Kawa indonezyjska jest dobrze oceniana ze względu na jej specyficzne smaki. Patrząc z punktu widzenia czystych kaw z Ameryki Środkowej, nie powinno to dziwić. Ale kiedy odłożysz na bok odniesienia smakowe o innym pochodzeniu, wtedy naprawdę możesz docenić typowe głębokie, rustykalne i często słodkie smaki krajów Indonezji.

Kawy sumatrzańskie pokazują, jak wiele czynników wpływa na profil smakowy ziarna kawy. Kawy z Sumatry znane są z gładkiego, słodkiego body, które jest zrównoważone i intensywne. W zależności od regionu smaki ziemi i przetwórstwa mogą być bardzo wyraźne. W filiżance dobrze widoczne są nuty kakao, tytoniu, dymu, ziemi i drewna cedrowego. Czasami kawy sumatrzańskie mogą wykazywać większą kwasowość, co równoważy całość. Ta kwasowość przybiera nuty owoców tropikalnych, a czasem wrażenie grejpfruta lub limonki. W kraju panują doskonałe warunki wzrostu, żyzne gleby i temperatury, aczkolwiek z uciążliwym wilgotnym klimatem. Składający się z około 17500 wysp kraj, charakteryzuje się fascynującą bioróżnorodnością z licznymi mikroklimatami.

Kawa ziarnista Sumatra to jedna z rzadziej spotykanych kaw, której smak przybliża dzikość tropikalnej wyspy indonezyjskiej, położonej w południowo-wschodniej Azji w Archipelagu Malajskim i jest gwarancją wspaniałych doznań dla kawowych fanów. Owoce kawy Sumatra dojrzewają dłużej i mają ziarna o słodszej nucie, ponieważ wszystkie rosną w cieniu drzew sumatrzańskiej dżungli na wysokości 900-1 600 m n.p.m. Jest to kawa uprawiana ekologicznie przez tamtejszych drobnych rolników i zbierana ręcznie, o głębokim body i intensywnym, dzikim profilu. Wyjątkowy proces obróbki ziaren kawowca zwany Giling Basah  (łuskanie na mokro) jest jednym z czynników, który wyróżnia Sumatrę pośród wszystkich regionów kawowych. Ziarna kawy sumatrzańskiej mają charakterystyczny piękny ciemnoniebiesko-zielony kolor z wyglądem jadeitu, co przypisuje się metodzie przetwarzania Gilling Basah. Naturalna metoda suszenia zastosowana do jego produkcji, skutkuje bardzo pełnym body o skoncentrowanym smaku przyozdobionym ziołowymi niuansami i pikantnym finiszem.

Harmonijna kawa zachwyca delikatnie cierpkim, czekoladowym aromatem i lekką nutą orzechów włoskich. Kawa sumatrzańska ma niską kwasowość oraz gładkość i bogactwo, które utrzymuje się w tylnych kącikach języka, z nutami czekolady na finiszu. Warto delektować się jej oryginalnym smakiem i stonowaną kwasowością. Jeśli masz ochotę na gorzką czekoladę, albo chcesz poczuć intrygujące nuty tropikalnego runa leśnego, to ta kawa jest właśnie dla Ciebie. Jest idealna do espresso, sprawdza się również znakomicie jako Americano. Kawa indonezyjska Sumatra to jedna z najsmaczniejszych kaw na świecie.

Opinie o produkcie (1)

6 lipca 2019

Polecam osobom, które nie lubią zbyt kwaśnych kaw jak ja :) może jeszcze mi się odmieni bo cały czas poznaję różne kawy, ale ta jest na prawdę pyszna. Świetna jako Americano to chyba mój ulubiony rodzaj podania kawy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Zapisz się na nasz newsletter

Sklep internetowy Shoper.pl