Kawa ziarnista COLOMBIA SUPREMO 100% Arabica
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO EKSPRESU KAWIARKI I PRZELEWU:
Profil smakowy:
- łagodna i zrównoważona
- orzech
- karmel
- nuty owocowe
Profil palenia –
Kwasowość –
Metoda obróbki – na mokro
Wśród krajów, które mogą pochwalić się ogromnymi plantacjami kawowca, nie może zabraknąć oczywiście również Kolumbii, a kawa Colombia Supremo to bez wątpienia najdoskonalsza kawa kolumbijska.
Początki uprawy arabiki w Kolumbii sięgają prawdopodobnie XVII w. Jednak dopiero w drugiej połowie XIX w kolumbijska kawa zyskała spore znaczenie na rynku międzynarodowym. O jakość i renomę tego wyjątkowego kolumbijskiego napoju troszczy się Federación Nacional de Cafeteros (Narodowa Federacja Producentów Kawy ).
Kawa jest wielką atrakcją turystyczną tego kraju. Plantacje kawowe rozciągają się w Kolumbii na ogromnych obszarach i wiele regionów specjalizuje się wyłącznie w uprawie krzewów kawowca.
Główne kolumbijskie uprawy znajdują się w sporym rozproszeniu, na dużych wysokościach u podnóża Andów. Kolumbijska arabika uprawiana jest na wysokości od 1200-2000 m n.p.m. Wśród głównych obszarów na których uprawiane są ziarna Supremo znajdują się: Antioquia - Medellin, Tolima - Ibague, Caldas - Manizales czy Valle del Cauca - Cali
Żyzne gleby pochodzenia wulkanicznego, które cechują się bogactwem mikroelementów, wysokogórskie tereny oraz równikowy klimat zapewniają kawowcom idealne tło do wspaniałego rozwoju. Kawowce zwykle nie rosną w pełnym słońcu, lecz znajdują się pod baldachimem innych roślin. Klimat panujący w Kolumbii pozwala na uzyskanie ziaren, które w wyniku ekstrakcji dają napar o bogatym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Kolumbia zachowała tradycyjne metody produkcji arabiki. Zarówno zbiór, jak i sortowanie kawy odbywa się tu ręcznie. Obróbka przeprowadzana jest metodą na „mokro”. Poszczególne pasma górskie odróżnia rodzaj panującego na ich terenie swoistego mikroklimatu. To właśnie dzięki tym różnicom kawa dojrzewa tam w różnych okresach i dlatego jej zbiory mogą trwać nieprzerwanie przez cały rok, a my możemy nieustannie cieszyć się świeżą, kolumbijską kawą. Główny sezon zbiorów przypada jednak na okres od września do grudnia.
Supremo jest oznaczeniem dla najwyższej jakości kawy eksportowanej z Kolumbii. Nie jest to związane z miejscem uprawy czy tez z jej odmianą, a z rozmiarem jej ziarna. Supremo to duże ziarna w rozmiarze 17 i 18. Ich wielkość ma wpływ na intensywność kawy i jej zbalansowanie.
Arabica Colombia Supremo pozwala wydobyć z całego bogactwa południowoamerykańskiego państwa najbardziej wysublimowane akcenty. W jej ziarnach ukryte jest interesujące połączenie bogatego bukietu lekkich aromatów oraz wyraźnego, przyjemnego posmaku orzechów i owoców cytrusowych. Wyraźnie cytrusowy charakter oraz tropikalna słodycz stanowią o jej wyjątkowości. Słodycz kolumbijskiej arabiki ukryta jest też w jej karmelowym aromacie.
Colombia Supremo oferuje doskonałą równowagę pomiędzy przyjemną kwasowością, pełnym body, a subtelną goryczką.
Jest to jedna z najlepiej zrównoważonych kaw świata, którą można degustować o każdej porze dnia. Kawa Colombia Supremo od Magnificent Coffee zachwyca już od pierwszego łyku. Jest to doskonały napój o subtelnym i jedwabistym smaku, który jest ciekawym doznaniem.
Nadaje się do przygotowywania espresso, cappuccino czy latte macchiato.
Opinie, z których została wyliczona średnia, są wystawione przez zweryfikowanych klientów, którzy dokonali zakupu w sklepie.
Milena
Bardzo lubię tą kawę ze względu na smak i małą kwasowość. Lubię ją i jako espresso i do drippa :) Z całej gamy kaw z tej firmy to jest jedna z moich ulubionych :)
Maciej
Zaraz po otrzymaniu paczki, zmielilem moj, nowonabyty, czarny kolumbijski koks. Kawa przyzadzona w aeropressie wyszla znakomicie. Wyrazisty smak z nuta goryczki...Polecam!!
Tomasz
Chyba optymalny smak jak dla mnie.Polecam spróbować.
anonim
W punkt trafiony produkt. Kawa zasługuje w skali od 1 do 10 10 punktów pod każdym względem. Polecam :)
Marek Kaczorowski
Kawa super pyszna.