Kawa ziarnista COSTA RICA TARRAZU 100% Arabica
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO EKSPRESU, KAWIARKI I PRZELEWU:
Profil smakowy:
- łagodna i zrównoważona
- owoce
- miód
- kardamon
Profil palenia -
Kwasowość –
Metoda obróbki – na mokro
Dzięki niestrudzonym innowacjom, ogromnej liczbie odmian kawy, rozległej wiedzy technicznej i dbałości o produkcję kawy, Kostaryka jest jednym z najbardziej zaawansowanych krajów produkujących kawę w Ameryce Środkowej. Na wysoką jakość produkowanej kawy wpływ mają również warunki klimatyczne panujące w kraju.
Region Tarrazu znajduje się w górach śródlądowych Kostaryki. Tarrazu to nazwa handlowa kaw produkowanych i przetwarzanych w tym regionie. Niewielki obszar w wysokich górach, położony w południowym regionie Pacyfiku na południe od stolicy Kostaryki, jest najgęściej zarośniętym regionem na dużych wysokościach. Tarrazu to ojczyzna najwyżej cenionej kawy kostorykańskiej. Na wysokości 1200-1800 metrów nad poziomem morza w symbiozie z czystą, wulkaniczną glebą, bez nawozów i pestycydów rośnie nasza Arabika. Ponieważ kawowce rosną tu w cieniu, ziarna dojrzewają wolniej, uzyskując bogaty, obfity smak. Ciekawostką jest, że uprawia się tu wyłącznie Arabikę, gdyż uprawa Robusty jest nielegalna.
Na jakość kawy z Kostaryki ma więc wpływ zarówno położenie jak i klimat. Połączenie gleby wulkanicznej, chłodnego i wilgotnego klimatu, temperatury, światła słonecznego oraz pory wilgotnej i suchej pozwala uzyskać odpowiednią formułę. Ta kostarykańska kawa ma więcej smaku i odmian, niż zwykła kawa. Prażenie twardszych ziaren Tarrazu trwa dłużej w porównaniu do kaw uprawianych w regionach blisko oceanu i położonych na niższych wysokościach. Utrata masy ziarna jest mniejsza w porównaniu z innymi odmianami, co skutkuje mocniejszymi i gęstszymi koralami kawowymi.
Kawa z Kostaryki Tarrazu została uznana przez smakoszy, za jedną z najlepszych kaw na świecie. Wiśnie kawowe muszą być zbierane we właściwym czasie, aby zapewnić optymalny smak. Każde drzewo jest odwiedzane do czterech razy, dzięki czemu zbierane są tylko najlepsze owoce. Kostaryka stała się światowym liderem w zakresie identyfikowalności i zrównoważonego rozwoju produkcji kawy. 90% z 50 tys. plantatorów kawy w kraju to drobni właściciele, a obecnie wielu dostarcza swoje wiśnie do butikowych mikro-młynów, które często przetwarzają je zgodnie ze specyfikacjami producenta, aby zachować jakość z jednej partii, lub z jednego gospodarstwa.
Kawa ziarnista COSTA RICA TARRAZU z tego obszaru, znana jest ze stosunkowo ciężkiego body i złożonego aromatu. Uchodzi za kawę „klasycznie kompletną”, którą cechuje słodki zapach, złożoność aromatyczna, body i przyjemna kwasowość. Kawa ziarnista z tego regionu zachwyci Cię bogatym i harmonijnym smakiem. Wyrazistość, wyrafinowanie, moc i delikatnie pikantna woń sprawiają, że ziarna z Arabica Terrazu uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Bogaty smak i niezwykły aromat zapewniają dodatkowo nuty kardamonu, a idealne dopełnienie stanowią akcenty miodu i owoców. Filiżanka tej odmiany arabiki zarówno postawi szybko na nogi, jak i pozwoli zatrzymać się i delektować chwilą w towarzystwie niesamowitych wrażeń zapachowych i smakowych.
Opinie, z których została wyliczona średnia, są wystawione przez zweryfikowanych klientów, którzy dokonali zakupu w sklepie.
Jacek
Bardzo dobra kawa :)
Magdalena
Fajna kawa, uwodzi aromatem, pobudza zmysły, łagodzi obyczaje.Warta uwagi :)