Menu
Szukaj
Koszyk
Twój koszyk jest pusty

Kawa ziarnista DOMINICANA BARAHONA A 100% Arabica

4.67 (Oceny: 3 Recenzje: 2) Przejdź do sekcji Opinie

Smak Arabiki Dominicana doskonale odzwierciedla warunki, w jakich ziarna mają okazję dojrzewać. Sporo słońca, ciepły wiatr, całoroczne opady sprawiają, że barahońska kawa ma znakomity profil smakowy.

Przejdź do pełnego opisu
Dostawa od 11,00 zł - Paczka w ORLEN

Czas wysyłki: 1 dzień roboczy (zamów do 12:00 z wysyłką tego samego dnia)
42,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz 250g 500g 2x500g
szt.
Dostępność:
średnia ilość

Opis

KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO EKSPRESU, KAWIARKI I PRZELEWU:

Profil smakowy:

  • zrównoważony
  • czekolada
  • orzechy
  • pomarańcza

Profil palenia -

Kwasowość

Metoda obróbki - mokro

Dominikana wszystkim kojarzy się z rajskim zakątkiem, wakacjami i udanym wypoczynkiem, a nieodłącznym elementem dobrze spędzonego czasu jest oczywiście aromatyczna kawa, której w tym kraju nie brakuje. W tym wyjątkowym miejscu, które wiele osób zna z błogiego relaksu i pięknego krajobrazu, uprawia się rocznie ponad 20 000 ton kawy. Dzięki zrównoważonemu klimatowi i nierównemu ukształtowaniu terenu, kawa dojrzewa tutaj przez cały rok, ale główny sezon zbiorów przypada na okres od października do czerwca. Sama kawa, pochodząca głównie z terenów wysokogórskich, uprawiana jest w małych gospodarstwach, a kawowiec często rośnie w pobliżu sosen i orzechów makadamia, co nadaje tej kawie charakterystyczny smak. Kawa z Dominikany należy do tzw. kaw karaibskich, które są wysoko cenione na świecie mimo, że nie jest to duża część światowej sceny. Nie dlatego jednak, że nie jest smaczna, ale dlatego, że Dominikanie tak bardzo lubią swoją kawę, że większość jej piją sami, więc nie zostaje jej już na eksport. Na szczęście ułamek wyjątkowej kawy tego kraju, trafia na rynek międzynarodowy.

Nasza kawa pochodzi z północno-zachodniej części wyspy. Barahona to najlepiej rozwijający się region kraju. Zielona kawa jest myta, przetwarzana i suszona na słońcu. Wśród dominikańskich kaw, ziarna z tego regionu uznawane są za najlepsze, a wielu znawców porównuje je do słynnej Jamajki.

Smak kawy ziarnistej Arabica Dominicana doskonale odzwierciedla warunki, w jakich ziarna mają okazję dojrzewać. Sporo słońca, ciepły wiatr, całoroczne opady sprawiają, że barahońska kawa ma znakomity profil smakowy. Wysokość upraw w przedziale 600-1450 m n.p.m. pozwala dojrzewać owocom powoli, co sprawia, że ta doskonałej jakości kawa Barahona z Dominikany oferuje pełną przyjemność. Pełne body, średnia do wysokiej kwasowość i złożony aromat gwarantują bogaty profil smakowy. Ziarna tej kawy dobrze nadają się do średniego i lekkiego palenia. Powszechnie uważana za najlepszą kawę z Dominikany, Barahona w filiżance charakteryzuje się orzechową śmietanką. W smaku bardzo delikatna, przyjemnie słodka, z nutami cytrusów i niejednokrotnie czekolady. Delikatne body objawia się zaskakująco długim posmakiem. Każdy, kto chciałby spróbować namiastki tropików powinien skosztować tej odmiany kawy. Lekka słodycz, cytrusowa kwasowość, nuty kakao, orzechów i pomarańczy to dosłownie Karaiby w filiżance.

Polecane produkty

    Opinie

    4.67
    Liczba ocen: 3
    Oceń i opisz

    Sylwia

    Aromatyczna, bez goryczki, „gęsta” w smaku - idealna propozycja dla fanów pysznych pobudek

    Sylwia

    Łagodna, lekko słodka w smaku zadowoli osoby, które szukają w kawie nie tylko pobudzenia ale też interesujących nut smakowych.