Kawa ziarnista GALAPAGOS 100% Arabica
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO EKSPRESU, KAWIARKI I PRZELEWU:
Profil smakowy:
- łagodna i zrównoważona
- karmel
- owoce
Profil palenia –
Kwasowość –
Metoda obróbki - na mokro
Prawdziwy „kawowy rarytas” najwyższej jakości kawa z Wysp Galapagos - rezerwatu przyrody, gdzie obowiązują najsurowsze wymagania w zakresie produkcji kawy. Z tego właśnie powodu ilość kawy jest tu ograniczona, a zwiększenie plantacji nie jest możliwe. Wyjątkowy poemat w smaku i pochodzeniu, którego miłośnicy espresso nie powinni przegapić. Możesz spodziewać się wyśmienitego espresso o łagodnym body, owocowej słodyczy, świeżym aromacie i lekkiej, przyjemnej kwasowości.
Gdy wspomnisz o Wyspach Galapagos, większość umysłów zwraca się ku przerośniętym żółwiom, głuptakom niebieskonogim, a może nawet ku Karolowi Darwinowi i jego teorii ewolucji. Istnieje jednak mały przemysł kawowy na skałach wulkanicznych Oceanu Spokojnego, około 900 kilometrów na zachód od wybrzeża Ekwadoru. Zaskakujące, ponieważ najlepsza Arabika jest zwykle uprawiana na wysokości ponad 1500 metrów w pasmach górskich, takich jak Andy w Kolumbii, czy Wyżyny Etiopskie.
Wyspy Galapagos posiadają idealne środowisko do uprawy kawowców, przede wszystkim dzięki wulkanicznym glebom, prądom oceanicznym i morskim bryzom. Ziemia wulkaniczna jest niezwykle bogata w składniki odżywcze i dlatego stanowi idealną podstawę do wzrostu roślin. Klimat w połączeniu z nieskażonym terenem, wolnym od sztucznych nawozów musi owocować wyjątkowo smaczną kawą.
Uprawa w tym regionie, mieści się na wysokości 200 - 300 m n.p.m. lecz jakość ziaren nie odbiega od wysokogórskich kaw. Wszystko za sprawą warunków w jakich kawa ziarnista Galapagos Arabica ma okazję dojrzewać. Kawa jest uprawiana w cieniu, na wulkanicznych zboczach i zasilana naturalną wodą źródlaną z jeziora kraterowego w górach. Cienie drzew awokado chronią ziarna przed słońcem i poprawiają jakość gleby. Ekosystem pozostał w idealnym stanie, również dzięki trosce mieszkańców. To sprawia, że stosowanie pestycydów, fungicydów, herbicydów i nawozów chemicznych jest tu zbędne.
Bardzo dobre warunki uprawy to bardzo dobry efekt końcowy kawy ziarnistej Galapagos. Pod względem smaku kawa ziarnista GALAPAGOS 100% Arabica jest nie lada zaskoczeniem. Niesamowicie aromatyczna i owocowa. Crema jest jasna i orzechowa z lekko czerwonawym odcieniem. Do nozdrzy docierają świeżo zmielone, wyrafinowane aromaty mango, brzoskwini i kandyzowanej moreli. Natychmiast przenosisz się do kraju pochodzenia ziaren. Możesz rozkoszować się nutą owocową, którą dodatkowo uzupełniają lekko pikantne niuanse suszonych owoców i karmelu. Z kawy Galapagos przyrządzisz Idealnie okrągłe espresso. Powinieneś najpierw spróbować czystej kawy Galapagos, a potem możesz zmieszać ją z inną ulubioną kawą. W ten sposób możesz trochę poeksperymentować i tworzyć coraz to nowe i nieznane doznania smakowe i aromatyczne.
Intensywny aromat, zbalansowany smak i łagodna kwasowość pobudzają i rozkochują w sobie, nawet najbardziej wymagających kawoszy.
Opinie, z których została wyliczona średnia, są wystawione przez zweryfikowanych klientów, którzy dokonali zakupu w sklepie.
Magdalena
Wspaniała kawa o delikatnym smaku. Jest cudownie aromatyczna, o łagodnej kwasowości. Sprawdza się znakomicie w różnych metodach parzenia. Spodobała mi się od pierwszej filiżanki, bardzo polecam!