Kawa ziarnista NICARAGUA SHG EP 100% Arabica
Opis
KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO:
KAWĘ WYPALAMY ZAWSZE W DNIU WYSYŁKI !!!
Profil smakowy:
łagodna i zrównoważona
karmel
orzech
wanilia
czekolada
Profil palenia - średnie
Kwasowość - średnia
Metoda obróbki – na mokro
Z jednej strony Morze Karaibskie, z drugiej Ocean Spokojny. Pośrodku Kordylierów i wulkanów - Nikaragua ma wiele do zaoferowania, podobnie jak kawa, którą dostajemy z północy kraju. Współczesna Nikaragua opiera się na kawie, jako głównym towarze eksportowym. Pochodzące z regionu górskiego ziarna o zrównoważonej kwasowości, mają doskonały aromat. W tej środkowoamerykańskiej kawie górskiej wyczuwalne są nuty gorzkiej czekolady i pomarańczy.
Ziarna kawy Nikaragua SHG (Strictly High Grown) pochodzą z krainy wulkanów. Oznaczenie jakościowe „Strictly High Grown” informuje, że ziarna kawy rosną na określonej wysokości 1500 m n.p.m., a tym samym są twardsze, oraz że posiadają bogaty profil smakowy i dojrzewały powoli. Dzięki temu kawa smakuje bardziej dojrzale. Klasyfikacja EP oznacza European Preparation i sprawia, że ziarna są najwyższej jakości, ponieważ są dodatkowo sortowane i spełniają rygorystyczne wymogi Unii Europejskiej.
Gorący, górzysty, wulkaniczny i wilgotny klimat Nikaragui, tworzy doskonałe warunki dla uprawy Arabiki. Ziemia jest bogata w minerały, wzgórza są gęsto zalesione. W kraju tym w dość dużym rozproszeniu, istnieją przede wszystkim niewielkie gospodarstwa kawowe. Rolnicy w większości przetwarzają kawę na własnych farmach, a przez większość czasu kawa jest suszona na dużych, tarasach na słońcu. Ziarno tej kawy hodowane jest na sporych wysokościach od 1500 do 1600 m n.p.m. co wpływa na to, że owoce dojrzewają trochę wolniej, co z kolei skutkuje większym zagęszczeniem wysokiej jakości ziaren. Plantacje kawy są zarządzane głównie przez rodziny, czego efektem jest najlepszej jakości kawa z naturalnej uprawy. Owoce zbierane są ręcznie, a kawa przetwarzana jest głównie metodą na mokro. Zdarza się, że producenci stosują czasami również „naturalną” metodę obróbki.
Nicaragua SHG EP, to szczególnie zbilansowana kawa. Raczej łagodna w smaku, nadal posiadająca dużą pełnię i doskonale rozwiniętą strukturę aromatu. Jej filiżanka zachwyca elegancką nutą kwiatową.
Kawa ziarnista Nikaragua (SHG EP) charakteryzuje się zrównoważonym i lekko słodkim smakiem. Woń łączy w sobie nuty pomarańczy i odrobiny marcepanu. Jej delikatny zapach już sugeruje dobrą kwasowość, a aromatyczne, pełne body jest dopełnione czekoladowym niuansem. Aromatyczny karmel, ciemna czekolada i wanilia – to wszystko odkryjesz podczas degustacji Nicaragua SHG EP. Możesz być pewien, że odczujesz w niej również pełne body i owocowe finiszowanie. Dobrze zmielona kawa podziękuje Ci elastyczną pianką, która pozostanie w filiżance do ostatniego łyka.
Kawę prażymy tuż przed wysyłką do klienta. Tylko w ten sposób można zachować jej bogaty aromat i zapewnić prawdziwe doznania. Nikaraguańska kawa dopiero walczy o swoją pozycję na rynku światowym. Ma jednak wszystkie cechy, by podbić serca koneserów tego wyjątkowego naparu.
Opinie, z których została wyliczona średnia, są wystawione przez zweryfikowanych klientów, którzy dokonali zakupu w sklepie.
Magdalena
Wspaniała kawa.Urzekła mnie swoją waniliowością. Zakochałam się w tej kawie od pierwszego łyku.To idealna kawa do delektowania się smakiem i aromatem.
Jacek
Geba w niebie ?
Magdalena
Pyszna kawa. Jedna z moich ulubionych. Spróbujcie, a tez się zakochacie.
anonim
Pyszna... Subtelny smak a duża moc... moja ulubiona nutka wanilii podbija smak. Najlepiej smakuje o poranku w towarzystwie ukochanej osoby
Patryk
super kawa i szybka wysyłka
Magdalena
Zakochałam się w tej kawie już jakiś czas temu, teraz dorzucę tylko opinię mojego męża - ,,ale pyszną kawę kupiłaś". Polecam, warto!
Milena
Uwielbiam kawy o niskiej i średniej kwasowości. Tą kawę bardzo lubię zaparzać metodą dripp :)