Kawa ziarnista PERU 100% Arabica
Opis
KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO:
KAWĘ WYPALAMY ZAWSZE W DNIU WYSYŁKI !!!
Profil smakowy:
zrównoważony
orzech
czekolada
wanilia
Profil palenia – średnie
Kwasowość – średnie
Metoda obróbki - na mokro
Peru jest świetnym producentem kawy, nie tylko ze względu na jakość jaką oferuje, ale również dlatego, że jest jednym z 15 głównych światowych eksporterów i pierwszym eksporterem kawy organicznej na świecie. Uprawy peruwiańskiej kawy, zwłaszcza w miastach centralnej dżungli, charakteryzują się wspaniałymi odmianami o magicznym smaku. Dziś kawa jest głównym eksportowym produktem rolnym Peru i stanowi źródło utrzymania dla ponad 220 tysięcy rodzin. Obecnie głównymi rynkami docelowymi są kraje Unii Europejskiej, Stany Zjednoczone oraz kraje azjatyckie. W ostatnich latach Peru stało się także jednym z głównych producentów kawy ekologicznej i pochodzącej ze sprawiedliwego handlu. Cel polegający na wdrożeniu surowych norm środowiskowych i handlowych został osiągnięty.
Historia kawy peruwiańskiej rozpoczyna się wraz z pojawieniem się kawy w Ameryce w XVIII w. Choć nie ma dokładnej daty jej pojawienia się w Peru, pod koniec XIX w. znana jest już jej produkcja na potrzeby lokalnej konsumpcji. Głównymi obszarami uprawy kawy były Cusco, Moyobamba, Jaén i Huánuco. Choć Peru rozpoczęło eksportować kawę dopiero w XX wieku – na dzień dzisiejszy wysyła poza swoje granice, aż 4 miliony worków Arabiki rocznie. Dziś produkcja kawy jest szeroko rozpowszechniona na wschodnich zboczach Andów, jednak koncentruje się w trzech głównych obszarach uprawy: Amazonas, San Martin i Chanchamayo. Najważniejszym kawowym zakątkiem kraju jest San Martin. Właśnie tam pośród wilgotnego równikowego klimatu i górskiego chłodu dojrzewają ziarna naszej peruwiańskiej arabiki.
Kawę w San Martin uprawia się między 1000, a 1800 metrów nad poziomem morza, bo właśnie na tych wysokościach występuje najlepsza, żyzna gleba. Okres zbiorów trwa od kwietnia do października. Rolnicy w Peru zwykle przetwarzają kawę na własnych farmach metodą na mokro, a więc kwasowość i głębia smaku ziaren zostaje nienaruszona. Wiśnia jest zwykle rozcierana na miazgę, fermentowana i suszona na słońcu. Tradycyjnie, mniejsi rolnicy stosowali plandeki układane na ziemi lub suszyli ziarno pod dachami swoich domów.
Arabica Peru to znakomity wybór dla wielbicieli aromatycznych i orzeźwiających napojów. Słodka łagodność, wspaniale łączy się z akcentami orzechowymi i waniliowymi. Całość wypełniają cynamonowe i karmelowe detale, które wraz ze złożonym aromatem owoców i czekolady uzależniają swoim smakowym wdziękiem. Rezultat w filiżance pokazuje kremową konsystencję. Na podniebieniu odnajdujemy słodkie nuty oraz delikatną kwasowość. Kawa ziarnista PERU 100% Arabica to wysokiej jakości kawa o świeżym i pachnącym aromacie. Ponadto, kawa przekonuje swoim bardzo zrównoważonym i miękkim charakterem w połączeniu ze średnio mocnym body.
Opinie, z których została wyliczona średnia, są wystawione przez zweryfikowanych klientów, którzy dokonali zakupu w sklepie.
Jacek
Jedna z najlepszych.
Edyta
Kawa Peru - przepyszna, piękny zapach,dość łagodna bez kwaśnego posmaku, już wiem, że to jest moja kawa, polecam.
Sylwia
Aromatyczna, delikatna, idealna do lebiwego śniadania