Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Blue Butterfly Pea - Clitoria Ternatea

Blue Butterfly Pea znana jest ze świetlistego koloru indygo i delikatnego smaku. Można ją parzyć samodzielnie albo z innymi herbatami lub ziołami. W połączeniu z cytryną czy limonką uzyskamy zaskakującą zmianę koloru na różowo-fioletowy. Można ją również łączyć z miętą, miodem, a zimą polecamy zaparzyć ją z imbirem i miodem.

Przejdź do pełnego opisu
Certyfikat polska firma polski produkt
Dostawa od 11,00 zł - Paczka w ORLEN

Czas wysyłki: 1 dzień roboczy (zamów do 12:00 z wysyłką tego samego dnia)
123,25 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 116,00 zł
Promocja trwa do 15 czerwca 2025

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz 250g 100g 2x250g 50g
szt.
Dostępność:
na wyczerpaniu

Opis

Nagroda konsumenta 2025

Niebieski kwiat uprawiany w Azji, inaczej nazywany Clitoria Ternatea.

Potrafi zaskoczyć! Kwiaty klitorii są naturalnie niebieskie, a po zalaniu ich gorącą wodą dają piękny odcień turkusu. Oprócz tego zawiera substancje mające zbawienny wpływ na cały organizm ludzki. Od stuleci wykorzystywany w medycynie ajurwedycznej.

Zaparzona clitoria

Napar w kolorze indygo tradycyjnie wykorzystywany jest w medycynie ajurwedyjskiej na ból, stres, pamięć, wzrok. Regularne jej spożywanie obniża poziom cholesterolu i zapobiega cukrzycy. Ma działanie przeciwzapalne, moczopędne oraz rozluźniające. Dodatkowo ma dobroczynny wpływ na pracę mózgu. Kwiat klitorii, starannie wysuszony, zawiera głównie flawonoidy wpływające w znacznym stopniu na przebieg procesów leczniczych w organizmie.

Napar z kwiatów Blue Butterfly wykorzystywany był tradycyjnie jako afrodyzjak szczególnie dla kobiet.

Blue Butterfly Pea znana jest ze świetlistego koloru indygo i delikatnego smaku. Można ją parzyć samodzielnie albo z innymi herbatami lub ziołami. W połączeniu z cytryną czy limonką uzyskamy zaskakującą zmianę koloru na różowo-fioletowy. Można ją również łączyć z miętą, miodem, a zimą polecamy zaparzyć ją z imbirem i miodem.

Smak herbaty jest opisywany jako naturalny, drzewny i ziemisty, podobny do smaku niektórych herbat zielonych. Napój można spożywać na ciepło i na zimno.

Popularne są koktajle z dodatkiem niebieskich płatków. Zamrożona w kostki herbata rozpuszczając się powoli zmienia kolor napoju.

nalewanie herbaty z czajnika

W kuchni używana jest do barwienia deserów, drinków, jogurtów i herbat. W krajach swego naturalnego występowania niebieskie kwiaty są wykorzystywane jako barwnik. W Tajlandii produkuje się niebieski syrop. W kuchni malajskiej jest wykorzystywany do barwienia ryżu. W Birmie smaży się płatki kwiatów zawinięte w cieście.

Często bywa podawany w spa i wellness. Rewelacyjnie sprawdza się jako relaksujący i uspokajający napój na wieczór.

Skład: Blue Butterfly (Clitoria Ternatea) 100%

Kraj pochodzenia: Chiny

Sposób zaparzania:


Ilość herbaty: 4-5 kwiatów na filiżankę
Temperatura wody: 90-95°C
Czas parzenia: 7-10 min pod przykryciem

Po dodaniu soku z cytryny, napar zmienia kolor na różowo-fioletowy.

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Polecane produkty

    Opinie

    0.00
    Liczba ocen: 0
    Oceń i opisz