Blue Butterfly Pea - Clitoria Ternatea
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Niebieski kwiat uprawiany w Azji, inaczej nazywany Clitoria Ternatea.
Potrafi zaskoczyć! Kwiaty klitorii są naturalnie niebieskie, a po zalaniu ich gorącą wodą dają piękny odcień turkusu. Oprócz tego zawiera substancje mające zbawienny wpływ na cały organizm ludzki. Od stuleci wykorzystywany w medycynie ajurwedycznej.
Napar w kolorze indygo tradycyjnie wykorzystywany jest w medycynie ajurwedyjskiej na ból, stres, pamięć, wzrok. Regularne jej spożywanie obniża poziom cholesterolu i zapobiega cukrzycy. Ma działanie przeciwzapalne, moczopędne oraz rozluźniające. Dodatkowo ma dobroczynny wpływ na pracę mózgu. Kwiat klitorii, starannie wysuszony, zawiera głównie flawonoidy wpływające w znacznym stopniu na przebieg procesów leczniczych w organizmie.
Napar z kwiatów Blue Butterfly wykorzystywany był tradycyjnie jako afrodyzjak szczególnie dla kobiet.
Blue Butterfly Pea znana jest ze świetlistego koloru indygo i delikatnego smaku. Można ją parzyć samodzielnie albo z innymi herbatami lub ziołami. W połączeniu z cytryną czy limonką uzyskamy zaskakującą zmianę koloru na różowo-fioletowy. Można ją również łączyć z miętą, miodem, a zimą polecamy zaparzyć ją z imbirem i miodem.
Smak herbaty jest opisywany jako naturalny, drzewny i ziemisty, podobny do smaku niektórych herbat zielonych. Napój można spożywać na ciepło i na zimno.
Popularne są koktajle z dodatkiem niebieskich płatków. Zamrożona w kostki herbata rozpuszczając się powoli zmienia kolor napoju.
W kuchni używana jest do barwienia deserów, drinków, jogurtów i herbat. W krajach swego naturalnego występowania niebieskie kwiaty są wykorzystywane jako barwnik. W Tajlandii produkuje się niebieski syrop. W kuchni malajskiej jest wykorzystywany do barwienia ryżu. W Birmie smaży się płatki kwiatów zawinięte w cieście.
Często bywa podawany w spa i wellness. Rewelacyjnie sprawdza się jako relaksujący i uspokajający napój na wieczór.
Skład: Blue Butterfly (Clitoria Ternatea) 100%
Kraj pochodzenia: Chiny
Sposób zaparzania:
Ilość herbaty: 4-5 kwiatów na filiżankę
Temperatura wody: 90-95°C
Czas parzenia: 7-10 min pod przykryciem
Po dodaniu soku z cytryny, napar zmienia kolor na różowo-fioletowy.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Opinie, z których została wyliczona średnia, są wystawione przez zweryfikowanych klientów, którzy dokonali zakupu w sklepie.