
Kawa ziarnista ETHIOPIA SIDAMO 100% Arabica
Tak jak większość wysokojakościowych afrykańskich
kaw ziarnistych Ethiopia Sidamo ma lekko pikantny, głęboki smak oraz nuty owoców cytrusowych, czekolady, jagód oraz cukru trzcinowego z powiewem szlachetnego jaśminu.

Koszty dostawy wybranego produktu
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Opis
KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO EKSPRERSU, KAWIARKI I PRZELEWU:
Profil smakowy:
- łagodna i zrównoważona
- owoce cytrusowe
- czekolada
- jagody
Profil palenia –
Kwasowość –
Metoda obróbki – na mokro
Etiopia zajmuje obecnie 5 miejsce pod względem produkcji kawy na świecie. Jej udział w światowym rynku kawy wynosi blisko 5%.
Na szczególną uwagę zasługuje usytuowany na południu kraju rejon Sidamo, którego łączna powierzchnia to 10 000 km2.
Idealne, klimatyczne warunki do uprawy, mniejsze roczne opady deszczu, przeciętnie wyższa temperatura, plantacje umiejscowione wysoko w górach na wysokościach pomiędzy 1500-2200 m n.p.m. na żyznej glebie nie mogą dać nic innego niż wyborny produkt.
Jest to kawa zbierana ręcznie i poddawana obróbce „na mokro”, której czas zbiorów przypada od października do grudnia.
Tak jak większość wysokojakościowych kaw afrykańskich Ethiopia Sidamo ma lekko pikantny, głęboki smak oraz nuty owoców cytrusowych, czekolady, jagód oraz cukru trzcinowego z powiewem szlachetnego jaśminu.
To niezwykle aromatyczna i zmysłowa propozycja, która pozwala na nowo odkryć kawowe dziedzictwo Etiopii, gdzie jeszcze do dzisiaj rosną dziko kawowce.
Sidamo to jedna z naszych ulubionych kaw na delikatne espresso.
Rekomendowany sposób przygotowania: aeropress, ekspres automatyczny (kolbowy), kawiarka, french press, ekspres przelewowy.
Polecane produkty
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.