Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Kawa ziarnista ETHIOPIA YIRGACHEFFE 100% Arabica

5.00 (Oceny: 2 Recenzje: 2) Przejdź do sekcji Opinie

Ethiopia Yirgacheffe jest jedną z najlepszych kaw bardzo docenianych na całym świecie. Jej intensywny aromat i złożony smak sprawiają, że nie sposób się jej oprzeć.

Przejdź do pełnego opisu
Dostawa od 11,00 zł - Paczka w ORLEN

Czas wysyłki: 1 dzień roboczy (zamów do 12:00 z wysyłką tego samego dnia)
40,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz 250g 500g 2x500g
szt.
Dostępność:
na wyczerpaniu

Opis

KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO EKSPRESU, KAWIARKI I PRZELEWU:

 

Profil smakowy: 

  • słodki i zrównoważony
  • czekoladowo-korzenny
  • owocowy

Profil palenia -

Kwasowość -

Metoda obróbki - na mokro

Pierwotną ojczyzną kawy Arabica jest Etiopia. Kawy z Etiopii oceniane są jako jedne z najlepszych na świecie ponieważ występuje tam wiele mikroregionów, które sprzyjają uprawom kawowców. Kawy etiopskie, obok kaw kenijskich, należą do kaw najbardziej owocowych, zatem charakteryzują się wyższą kwasowością. Obecnie Etiopia jest jednym z czołowych producentów ziaren kawy Arabica i odpowiada za 3% światowego rynku. Kawa jest uprawą numer jeden w gospodarce i absorbuje około 15 milionów Etiopczyków. Typowe dla Etiopii są dzikie kawowce, które można spotkać niemal wszędzie. Pod względem smaku charakteryzują się bogatym aromatem z nutą wina. Ważnym aspektem wpływającym na uzyskany efekt finalny tutejszej kawy, jest położenie nad poziomem morza -ponad połowa kawowców rośnie na wysokości powyżej 1500 m n.p.m.

Prezentowana Arabica Ethiopia Yirgacheffe pochodzi z Etiopii południowej i uprawiana jest na wysokości powyżej 1900 m n.p.m. Gleba jest tu idealna pod uprawę drzewa kawowego. Plantatorzy zbierają Arabikę ręcznie, po czym ziarna poddawane są obróbce metodą na "mokro". Po usunięciu skórki z kawowca, reszta „opakowania” usuwana jest następnie w drodze fermentacji. Dzięki warunkom klimatycznym panującym w Etiopii oraz dokładnej selekcji ziarenko po ziarenku, kawa Yirgacheffe należy do jednych z najlepszych Arabik. Niska zawartość kofeiny sprawia, że kawa ta idealnie nadaje się do picia przez cały dzień. Yirgacheffe charakteryzuje się też przyjemną kwasowością. Napar o owocowym smaku z nutami czekolady i karmelu, ma średnie do pełnego body o przyjemnych pikantnych niuansach. Owoce cytrusowe, a zwłaszcza mandarynki, nadają tej kawie świeży smak, dlatego jest popularna do przygotowywania kawy mrożonej.

Trzeba dodać, że Ethiopia Yirgacheffe jest jedną z najlepszych i bardzo docenianych kaw. Jej intensywny aromat i złożony smak sprawiają, że nie sposób się jej oprzeć. Cytrusowy bukiet przeplata się z kwiatowym aromatem, by po chwili orzeźwienia zmienić się w czekoladowe zakończenie. Idealnie sprawdza się do alternatywnych przelewowych metod parzenia, jak również do ekspresów ciśnieniowych.

Ta kawa, przemawia do Ciebie intensywnym i wyraźnym owocowym smakiem, a na koniec zaskoczy Cię delikatny jaśmin z cytrusowym posmakiem. Dzięki niej możesz zafundować sobie filiżankę o wyrazistym profilu. Niektórzy twierdzą, że w smaku wyczuwalne są słodkie nuty brzoskwini, moreli i miodu. Pamiętaj, aby dostosować grubość mielenia do wybranej metody parzenia. To zapewni jeszcze większą wyrazistość napoju, gwarantując doskonały produkt końcowy.

Opinie

5.00
Liczba ocen: 2
Oceń i opisz

Jacek

Baaardzo dobra ?

Katarzyna

Jestem wybrednym kawoszem ,zaspokoiliście moje kubki smakowe. Wrócę niebawem, polecam w 100% :)