Kawa ziarnista KENYA AA 100% Arabica
Opis
KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO:
KAWĘ WYPALAMY ZAWSZE W DNIU WYSYŁKI !!!
Profil smakowy:
Intensywna i wyważona
wytrawny
owocowy
winny
Profil palenia - średnie
Kwasowość – mocna
Metoda obróbki - washed
Położona we wschodniej Afryce nad Oceanem Indyjskim Kenia uznawana jest za jednego z liderów dostarczających najlepsze jakościowo kawy afrykańskie.
Historia uprawy kawy na terenie Kenii jest dość krótka, bo za jej początek uznaje się dopiero przełom XIX i XX wieku.
Kawa rośnie tu na małych, rodzinnych plantacjach, których aktualnie jest ponad 700 000. Rocznie z Kenii eksportowane jest nawet do miliona worków kawy.
Oznaczenie kawy ziarnistej Kenya "AA" oznacza najlepszą kawę w ziarnach. Jest gwarancją tego, że wielkość, kształt i gęstość ziarna należy do najlepszych na świecie, zaś każde z nich tworzy niepowtarzalną dawkę aromatu i smaku.
W Kenii arabika uprawiana jest na wysokości ok 1700 - 1800 m n.p.m. Do głównych kawowych rejonów należą płaskowyże położone w okolicach najwyższych gór Mount Kenya: Aberdare Range, Kisji, Bungoma, Nakuru, Nyanza i Kericho.
Sekret smaku kenijskiej arabiki tkwi w wyjątkowych warunkach przyrodniczych, oddziałujących na rozwój kawowców. Dzięki bardzo żyznej, kwaśnej glebie, odpowiedniemu nasłonecznieniu, optymalnej wysokości i sezonowo występującym opadom Kenia ma doskonałe tło do uprawy kawy.
Kenijskie ziarna cechują się znakomitym aromatem i smakiem. Uprawa na dużych wysokościach powoduje, że kawowce rosną na nich wolniej, niż na terenach nizinnych, co w efekcie zapewnia więcej czasu na dojrzewanie ziaren.
Zbiory ziaren odbywają się dwa razy do roku. Główny zbiór przypada na okres od listopada do grudnia. Dodatkowo owoce mogą być zbierane także od marca do lipca. Prowadzony wybiórczo ręczny zbiór tylko zupełnie dojrzałych ziaren kawy powoduje, że jest to ziarno najwyższego gatunku. Po obróbce przeprowadzanej metodą na mokro, dokonuje się kolejnej starannej selekcji. Następnie ziarna są suszone na odpowiednio przygotowanych stelażach w upalnym afrykańskim słońcu, które wydobywa z tych ziaren wszystko co najlepsze.
Arabica Kenia AA to gwarancja bogatego smaku, przepełnionego mocnymi, soczystymi afrykańskimi akcentami. Mocna, wytrawna o owocowym bardzo przyjemnym posmaku. Bogaty bukiet, wysoka kwasowość, doskonale zharmonizowana, bardzo orzeźwiająca i pobudzająca - właśnie taka jest kenijska kawa.
Rozbudowany profil smakowy oferuje wyjątkową mieszankę, która czyni napój prawdziwie oryginalnym i szlachetnym.
Z ziaren najlepszego rodzaju można wyciągnąć niesamowicie intensywny smak i odnaleźć w nim pobudzające tony trawy cytrynowej i owoców cytrusowych połączone z nutami kwiatów, jagód, porzeczek czy jeżyn. Wykwintny charakter kenijskiej arabice nadaje winny posmak. Cała kompozycja dopełniona jest fantastycznym aromatem świeżego, szlachetnego jaśminu co tworzy mieszankę, której nie można się oprzeć.
Kawa z absolutnej światowej czołówki, która potrafi zaspokoić najbardziej wyszukane gusta. Polecamy ją koneserom i smakoszom kawy.
Idealnie nadaje się jako kawa czarna oraz kawa z mlekiem.
Opinie, z których została wyliczona średnia, są wystawione przez zweryfikowanych klientów, którzy dokonali zakupu w sklepie.
Jacek
Brzmi jak Klub AA. Niestety od Kenii nie uciekniemy. Po pierwszym łyku,nie ostawimy tej kawy.
Edyta
Kenya AA, kawa z charakterem, wyrazisty smak, ja piję tą kawę z rana na przebudzenie, polecam.
Jerzy
rewelacyjna, nic dodać nic ująć :)
anonim
Spora owocowość idzie tu w parze z wysoką kwaśnością, która dodaje tej kawie charakteru.
Zbigniew
bardzo smaczna mysle ze sa jeszcze smaczniejsze
Beata
Jestem pod wrazeniem po pierwszej degustacji. Bardzo dobra kawa. Polecam