Kawa ziarnista JAVA 100% Arabica
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
KAWA IDEALNIE NADAJE SIĘ DO EKSPRESU, KAWIARKI I PRZLEWU:
Profil smakowy:
- łagodna i zrównoważona
- cytrusy
- migdały
- miód
Profil palenia -
Kwasowość -
Metoda obróbki - na mokro
Arabica w Indonezji pojawiła się w 1699 roku właśnie na wyspie Jawa, a dzięki sprzyjającemu klimatowi, kraj ten jest w pierwszej piątce pod względem wielkości eksporterem kawy na świecie. Kawowce zostały sprowadzone do Indonezji przez Holendrów. Wyspa Jawa pełna jest czynnych i wygasłych wulkanów, dzięki czemu tutejsze gleby idealnie nadają się do uprawy wysokiej jakości kawowców, dostarczając im wszystkich niezbędnych składników odżywczych i minerałów. Częste tropikalne monsuny, które przeplatają się z krótkimi okresami suszy, również korzystnie wspierają zdrowy wzrost i produkcję ziaren, dzięki czemu kawa jest tutaj wysokiej klasy. Jawajska kawa uprawiana jest głównie na małych plantacjach, które stanowią około 90 procent całej produkcji, 10 procent kawy to plantacje państwowe. Także 90% produkowanych na Jawie ziaren to Robusta. Owoce są zbierane ręcznie do koszy lub strząsane do plandek rozłożonych pod drzewami. Zbiory różnią się znacznie ze względu na różne gatunki, warunki klimatyczne i produkcję w ciągu roku. Na północy czas zbiorów przypada na okres od grudnia do marca, natomiast na południu od maja do września. Większość produkcji kawy koncentruje się we wschodniej części wyspy w rejonie Płaskowyżu Ijen na obszarze około 3000 ha.
Nasza Arabica Java pochodzi właśnie z regionu Ijen Plateau, w którym plantacje znajdują się na wysokości 750-1550 m n.p.m. Te ziarna stanową idealną propozycją dla miłośników miodowej słodyczy przełamanej orientalną nutą cytrusów. Dzięki średniemu profilowi palenia zachowana została charakterystyczna dla Indonezyjskich kaw delikatność i pełny, głęboki smak. Jego bogactwo zaś podkreśla słodkawy, orzechowo – migdałowy aromat. Delikatna, przyjemna kwasowość gwarantuje pełnię wrażeń, zarówno w wersji czarnej jak i mlecznej. Idealnym wykończeniem jest lekko pikantny akcent, który w zestawieniu z pozostałymi cechami czyni napar jednocześnie wyjątkowym i uniwersalnym.
Zawsze staramy się wydobyć z zielonej Arabiki jak najwięcej, ponieważ wiemy, że nasi klienci mają wyrafinowane gusta i chcą zafundować sobie kawę wysokiej jakości. Kawa ziarnista Java to, obok innych kaw indonezyjskich, nasza najbardziej różnorodna kawa dla wszystkich, którzy lubią szukać głębszych doznań smakowych w naparze. Zawsze pozostawia coś ekstra na języku, coś czego nie znajdziesz w innych kawach. W każdej filiżance możesz cieszyć się kawą o intensywnym, ale doskonale wyważonym smaku, łączącym perfekcyjnie wszystkie nuty. Bez względu na to, jaką metodę przygotowania kawy preferujesz, Arabika z Jawy zawsze smakuje wyśmienicie.
Opinie, z których została wyliczona średnia, są wystawione przez zweryfikowanych klientów, którzy dokonali zakupu w sklepie.
Zbigniew
moze byc
Paweł
No i musze ponarzekać. Przez jakiś czas piłem javę i batdzo mi smakowała, poźniej była niedostępna. Gdy sie pojawiła z niecierpliwością zamówiłem i tu rozczarowanie. To nie ta sama kawa. Nie jestem koneserem kawy, nie znam sie, próbuje, szukam i wybieram tę, która mi smakuje i java taka była lecz teraz cos się z nią stało. Albo inne ziarna albo inaczej palona, jak by mocniej, jest bardziej gorzka. Niestety rozczarowała mnie. Pozdrawiam i życze miłych chwil w towarzystwie dobrej kawy.